Društvo

Završeni sistematski pregledi budućih prvaka

Najveći broj sistematskih pregleda budućih prvaka u Novom Pazaru, obavljen je u planiranom roku. Zaključno sa današnjim danom, do kada je planirano da se završe pregledi novih školaraca, pregledano je 1330 mališana od ukupno 1600 koliko bi trebalo ove godine da upiše prvi razred u novopazarskim osnovnim školama.

Ako je sudirti po odzivu na sistematske preglede, većina roditelja budućih prvaka u Novom Pazaru položila je test odgovornosti. To, prema oceni načelnice Dečijeg dispanzera, doktorke Vesne Despotović, ranijih godina nije bio slučaj.

”Zdravstveno stanje nove generacije školaraca je zadovoljavajuće – kaže doktorka Despotović. Jedina negativnost, uočava, ogleda se u nepravilnom držanju zbog nedostatka fizičke aktivnosti.

”Dečica su nam uglavnom zdrava. Ova generacija je najredovnije vakcinisana. Jedino je malo problem oko tog držanja. Loše držanje nije uzrokovano deformitetom kičmenog stuba, već su za to krivi kompjuteri”, ističe doktorka Despotović. Ona savetuje roditeljima da decu što više izvode napolje i podstiču na fižičku aktivnost i bravak u prirodi.

Doktorka Despotović takođe poziva roditelje budućih prvaka, koji još uvek nisu obavili sistematske preglede, da to učine što pre. Mališani koji su obavili preglede ali nisu kompletno vakcinisani, mogu to učiniti do 10 aprila, do kada bi trebalo da stignu potrebne doze vakcine protiv dečije paralize.

S.Lj.

Podeli