Društvo

Počelo orezivanje drveća

Radnici Radne jedinice ,,Zelenilo”, koja posluje u okviru novopazarskog Javnog komumalnog preduzeća ,,Gradska čistoća”, počeli su ranije sa orezivanjem drveća. Kako ističe šef Radne jedinice ,,Zelenilo“ Jasmin Ahmetović početak radova bio je planiran krajem marta, ali zbog lepog vremena I bujanja vegetacije morali su početi pre nego što su planirali.

Lepo vreme i visoke temperature probudile su vegetaciju mnogo ranije ove godine. Zbog toga su radnici Radne jedinice “Zelenilo” počeli sa sređivanjem javnih površina u gradu. Prvo na čemu rade je orezivanje drveća. Šef Radne jedinice ,,Zelenilo“ Jasmin Ahmetović kaže da se sređivanje vrši po zonama i da je prioritet prva zona, odnosno uži centar grada.

“Danas smo počeli da orezujemo stabla u ulici Kej 37 Sandžačke divizije, prethodne sedmice smo završili Kej Mira. Moram da kažem da imamo oko 10.000 stabala koje smo mi zasadili, Gradsko zelenilo, onosno JKP “Čistoća”, plus naši sugrađani, donator kao i opština koja je odvojila velika sredstva za osveženje sadnica, uklanjanje starih i sadnju novih sadnica”, rekao je Ahmetović.

Ahmetović je istakao da sve ono što se može spasiti oni spašavaju dok one sadnice koje su bolesne se uništavaju a zasađuju se nove. Takođe je dodao da ima više vrsta stabala koje zahtevaju različite uslove uzgajanja.

“Jasen se svake godine orezuje pošto je ono življe I brže vegetacija uspeva, dok je Lipa mnogo zahtevnija za održavanje pa se njeno orezivanje vrši svake četvrte godine”, istakao je Ahmetović.

Prema rečima Ahmetovića, kada se završe radovi u prvoj zoni prelazi se na drugu, odnosno periferiju grada. Osim orezivanja drveća, on kaže da će se izvršiti i kompletno sređivanje, od okopovanja, prehranjivanja do prskanja kako bi se drveće zaštitilo od brojnih štetočina i bolesti.

A.    Ademović

Podeli