Društvo

Objedinjena procedura dobijanja građrvinskih dozvola

Primena novog Zakona o planiranju i izgradnji, prema rečima načelnika odeljenja za urbanizam i izgradnju Gradske uprave Novi Pazar Ismaila Batilovića, već godinu dana se sprovodi bez većih problema. Primena tog zakona znači objedinjenu proceduru izdavanja gradjevinskih dozvola, odnosno sada se poslovi koje je do sada radio investitor prebacuju na loklanu samouopravu.

Procedura objedinjavanja izdavanja građevinskih dozvola podrazumeva jednošalterski sistem što znači da privrednici i građani ne moraju više da idu od šaltera do šaltera kako bi prikupljali raznu dokumentaciju, već će taj posao preuzeti grad, odnosno lokalna samouprava koja je u obavezi da pribavi sva mišljenja i uslove da bi se dobila građevinska dozvola. Maksimalni rok za dobijanje je zakoski propisan od 28 dana.

„Taj rok se može potpuno ispoštovati ako je sve u toku izdavanja, odobrenja svih priloga, pedavanje ispravnog idejnog rešenja za objekat za koji se traži dozvola. Može se desiti i da se i pre krajnjeg roka izda dozvola i to ukoliko javna preduzeća, koji imaju rok od 15 dana izdaju svoje uslove, i ukoliko oni pre tog roka to urade, građevinska dozvola će biti izdata. Ova je elektronska procedura zaista dala neke veće mogućnosti  i povoljnosti. Olakšala je proceduru javljanja na taj način da se stranke više ne javljaju kod nas već svoje zahteve šalju elektronskim putem, ukoliko imaju elektroski potpis ili iz nekog biroa. A onda mi kao služba završavao ostale podatke“, rekao je nečelnik odeljenja za urbanizam i izgradnju GU Ismail Batilović.

U prethodnih nekoliko godina, upravo zbog olakšanih uslova dobijanja građevinske dozvole, došlo je do ekspanzije poslovno stambenih objekata. Kako kažu iz kompanije „IKAN“, sama procedura objedinjenja im je mnogo pomogla, jer sada za kratko vreme dobiju potrebnu dokumentaciju i mnogo brže počinju sa gradnjom.

Batilović ističe i da su Zakonom propisane cene građevinskih dozvola.

„Građevinska dozvola se može dobiti prema zakonom propisanim cenama. A to se odnosi kako za uređenje građevinskog zemljišta prema vrsti građevinskog objekta tako i prema zonama“, dodao je Batilović.

On je takođe rekao, da sve što rade je transparentno i da se sve može videti na sajtu Grada. On apeluje na sve projektantne biroe, koji sakupljaju potrebnu dokumentaciju, da u zakonskom roku istu predaju ispravnu kako ne bi došlo do odbijanja zahteva, već da se svaki podnešeni zahtev odobri.

A. Ademović

Podeli