Ekonomija

Sami do posla

Nacionalna služba za zapošljavanje je u februaru objavila 11 javnih poziva i konkursa za realizaciju aktivnih mera zapošljavanja u 2017. godini. Podsticanju preduzetništva namenjeni su javni pozivi za dodelu subvencija za samozapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih romske nacionalnosti. Poslednji rok za podnošenje zahteva sa biznis planom za samozapošljavanje je 10. april.

Ernest Gašanin već godinu uspešno posluje kao ugostitelj uz pomoć sredstava za pokretanje sopstvenog biznisa, koje je dobio preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Na evidenciji nezaposlenih bio je sedam godina i odlučio je da sam otvori restoran. On danas zapošljava još jednog radnika.
U Nacionalnoj službi za zapošljavanje zaintersovani mogu da nauče kako da napišu dobar biznis plan i na taj način uz pomoć sredstava za samozapošljavanje ostvare svoju ideju, a od svojih savetnika mogu dobiti sve informacije koje sui m potrebne.

Mladi kažu da su ovakve obuke korisne za njih.

Osim Nacionalne službe za zapošljavanje, pre nekoliko dana Ministarstvo privrede i finansija objavilo je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za podsticaj razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku početnicima u poslovanju, a za to je opredeljeno 150 miliona dinara.

Podeli