Politika

Intervju: Tanžu Bilgić, ambasador Turske

Prvi put ste u Novom Pazaru. Jeste li formirali nakon brojnih razgovora i boravka u ovom gradu mišljenje o njemu i koliko se ono razlikuje u odnosu na ono koje ste imali pre posete?

Hvala Vam puno. Kao što ste i sami rekli, prvi put sam u Novom Pazaru i ovoj oblast i mnogo mi je drago što sam tu. Turska ima istorijske veze sa celim regionom i mi vidimo čitav ovaj kraj kao most saradnje Turske i Srbije i zato sam došao i posetio gospodina gradonačelnika, ali sam iskoristio priliku i sastao se sa mnogim političkim liderima u gradu. Nastavićemo da se interesujemo i za rešavanje ekonomskih problema u gradu i regionu, ali i celoj Srbiji. Potrudićemo se i da dođe što više privrednika i ulagača iz Turske u Srbiju, a što se tiče regiona mnoge Sandžaklije žive u Turskoj, i oni su ti koji održavaju i koji će održavati taj most saradnje dve zemlje.

Turska je na 17. mestu u Srbiji po izvozu i sedmom po uvozu. Šta je to što Srbija može da ponudi turskom tržištu da se taj odnos približi?

Politička saradnja je trenutno dobra, ali mislim da ona nije reflektovana u najbolju ekonomsku saradnju. Veliki su neiskorišćeni potencijali u privredi obe zemlje i moramo se potruditi da se to promeni. Postoji nekoliko stvari na kojima se mora raditi, kako bi se poboljšali ekonomski odnosi. Mora se uraditi revizija Sporazuma o slobodnoj trgovini, koji je trenutno u primeni. Ta promena bi trebalo da utiče na na veći porast trgovinske razmene. Pored toga postoji i nekoliko projekata koje mi pratimo, ali osnovni cilj je dovođenje investitora u vašu zemlju.

Šta je najpotrebnije da uradi država Srbija da bi turski investitori povećali ulaganja?

Obe zemlje moraju da urade mnogo toga. Pre svega turski privrednici moraju se upiznati sa potencijalima u regionu. Naravno, obaveza vaših institucija je da još bolje prezentuju potencijale Srbije. Mislim da je vreme da se dobri politički odnosi prenesu i na nivo ekonomije.

Kolikim ulaganjim može da se nada ovaj kraj s obzirom na posebne veze sa lokalnim stanovništvom?

Imamo nekoliko projekata koji se tiču tog kraja, pre svega je to aerodrom “Morava” u Kraljevu. Kao što znate u planu je i izgradnja auto-puta koji prolazi kroz ovu oblast, a tu su i projekti rehabilitacije postojećih puteva koji povezuju Novi Pazar sa Sjenicom i Tutinom. Pre svega, imamo obavezu da radimo na transformaciji aerodroma iz vojnog u civilni, jer je za to data reč. U ovom trenutku u toku su tehnički poslovi, kako bi došlo do završetka tog projekta.

Tokom Vaše posete bilo je reči o izgradnji puteva od Novog Pazara prema Sjenici i Tutinu. Mediji su preneli da tu ima problema oko kamate za kredit. Da li je to tačno i ako jeste kako će se prevazići?

Kao što sam rekao postoji više projekata koje pratimo. U novembru je ovde bila tehnička komisija. Radili su analizu za putnu infrastrukturu, tako su sagledali i tehničke detalje oko aerdroma “Morava”. Dobili smo od njih preliminarni izveštaj i prosledili nadležnim ministarstvima. Najvažnije je da smo došli do toga da su oba projekta opravdana, ali postoje tehnički problemi i oni se moraju otkloniti, a što se tiče kredita razgovori i dalje traju. Čim rešimo tehničke probleme, nadamo se, da će doći i do realizacije. Kao što i sami znate najveći problem Sandžaka je velika nezaposlenosti smatramo da se razvijanjem infrastrukture ta stopa može smanjiti.

Česti teroristički napadi u Vašoj zemlji su smanjili broj turista iz Srbije, koji su u velikom broju letovali na vašem primorju. Ima li razloga za strah?

Veliki je broj turista iz Turske koji posećuju Srbiju, a još više je onih iz Srbije koji dolaze u našu zemlju. Imam informaciju da se u toku prošle godine taj broj smanjio. To je samo prolazna faza. U narednu sezonu Turska ide spremnija i organizovanija. Preduzeće apsolutno sve sve mere za bezbednost. Moram da kažem da je za turiste iz Srbije Turska bezbedno i sigurno mesto.

Kada bi predsednika Erdogana mogli ponovo da vidimo ovde?

Tursku očekuju vrlo važni politički procesi. U aprilu imamo referendum za promenu Ustava, zatim nove predsedničke izbore. Mi očekujemo uvaženog predsednika Erdogana da poseti region i znamo da on to želi. Nadamo se brzom dogovoru dva lidera. Odnosi među liderima su dobri, i to je važno i za buduću saradnju. Znam da je uvaženi predsednik Erdogana tada kada je stajao ne mestu gde smo sada mi, rekao da je Sandžak most sradnje. Njegova poseta će nas svako sve obradovati.

Hvala vam na ovom razgovoru!

Moje je zadovoljstvo.

Razgovarao: Zoran Maksimović

 

Podeli