Društvo

Sistematski pregledi prvaka do 20. marta

Sistematski pregledi za upis dece u prvi razred osnovne škole mogu se obaviti sve do 20.marta. Prema utvrđenom rasporedu do kraja ove nedelje pregledaju se budući prvaci OŠ Stefan Nemanja, a od ponedeljka počinju pregledi mališana koji će prvi razred upisati u OŠ Jovan Jovanović Zmaj. U novopazarskom Dečijem dispanzeru kažu da je zadovoljavajući odziv, te da je do sada uspešno obavljeno oko 600 pregleda. Istraživali smo kako se mališani ali i njihovi roditelji pripremaju za polazak u školu.

Saladin Lakota od septembra kreće u školu. Spreman je, kaže, i za lekarske preglede koji ga očekuju, jer je njegova mama, kojoj je Saladin četvrto dete, obavila sve neophodne pripreme za ovaj, za svakog budućeg prvaka, veoma važan dan.

‘’Potrebna je priprema. Treba detetu objasniti gde to ono ide i zbog čega. Sve je to do roditelja. Oni moraju da upute svoju decu kako da se ponašaju jer to je za njih sve stres’’, kaže Saladinova mama Elvira Lakota.

Sistematski pregled jedan je od najkompleksnijih u dečijem uzrastu – kaže načelnica Dečijeg dispanzera dr Vesna Despotović. – jer on podrazumeva: pregled oftalmologa, po potrebi ušnog lekara, zatim logopeda, psihologa, stomatologa; radi se i analiza krvi a od ove godine i EKG srca. Ona ističe značaj novouvedene prakse, koju su, kaže, u Dečijem dispanzeru spremno dočekali.

‘’Imamo najbolje aparate, a EKG srca u dečijem uzrastu je od velikog značaja I u smislu preventive, jer se relativno rano mogu otkriti eventualne anamoalije, što za sada, za sreću, nije slučaj’’, kaže doktorka Despotović.

Sledeći važan korak za novu generaciju školaraca, koji, prema preporuci stručnjaka ne treba da bude stresan, je testiranje u školama.

‘’I za to je potrebna adekvatna priprema – kaže pedagog Elmir Habibović – kako kod dece, tako i kod njihovih roditelja.’’ On ističe da sutestovi za prvake jednostavni te da tu nema mesta panici.

Ako se prisetimo vlastitog poziva za školu, setićemo se da je to bio prvi znak odrastanja, ali i svojevrstan test odgovornosti naših roditelja. Ako je suditi po, za sada zadovoljavajućem odzivu na sistematske preglede, koji se mogu obaviti sve do 20.marta, roditelji buduće generacije prvaka u Novom Pazaru uspešno polažu test odgovornog roditeljstva.

S.Lj.

Podeli