Društvo

Putari dobili bitku

Svi putevi na području koje održava Preduzeće „Novi Pazar put“ danas su bili prohodni. Putari su još jednom, po ko zna koji put, dobili bitku protiv snežnih padavina. To se posebno odnosi na Peštersku visoravan, Kopaonik i Goliju gde je situacija bila najteža.

 

Sve je urađeno planski i sa prethodnom dobrom pripremom. Novopazarski putari su godinama među prvima u ovom poslu u Srbiji iako rade u najtežim uslovima. Ovo nije prvi sneg koji oni pobeđuju. Tako je svake zime sa izuzetkom prethodne dve koje su bile blage. Danas saopštavaju da su svi putni pravci koje održavaju prohodni.Ledeni talas je prohujao iznad našeg područja i već u četvrtak trebalo bi  očekivati poboljšanje vremenskih prilika. Za putare, međutim, nema odmora.

„Možemo samo malo da predahnemo jer moramo da pogledamo mehanizaciju jer ipak smo uspeli u ovako teškim uslovima da upotrebimo sva ta raspoloživa sredstva. Moramo i dalje da budemo spremni da intervenišemo svuda i na svakom mestu. Od Pešteri do Kopaonika. Oko 20. januara ponovo najavljuju ovakvo vreme“, kaže Nermin Ljajić, rukovodilac Zimske službe održavanja u Preduzeću „Novi Pazar put“.

Mreža regionalnih puteva, koja čini dobar deo opisa poslova ovdašnjih putara, najveći je izazov. I danas su teške mašine čistile sneg širom Pešterske visoravni i prema Goliji i Rogozni. Zbog niskih temperatura smanjena je upotreba soli jer ispod minus 8 stepeni ona ne deluje.

Podeli