Politika

Godinu dana časopisa “Eckermann”

Književni veb-časopis “Eckermann” sve je popularniji kod ljubitelja umjetnosti, pisane riječi i akademske zajednice uopšte. Samo u poslednjih mjesec dana ovaj časopis je zabilježio oko 29 000 posjeta, a zanimljive teme, književni prikazi i radovi, privlače čitaoce iz različitih gradova zemlje i svijeta.

 

Ovaj časopis posvijećen književnosti i kniževnoj kritici postoji već godinu dana, i svojim različitim sadržajima, književnim prikazima, poezijom, prozom, inspirativnim intervjuima sa poznatim i afirmisanim stvaraocima, privlači sve veću pažnju ali i spaja književnike i kritičare iz različitih umjetničkih centara i intelektualnih krugova. Od osnivanja časopisa, čiji je idejni tvorac novopazarski književnik, Enes Halilović, do danas časopis ima 150 000 posjeta.

“Ostali smo otvoreni prema svim krugovima, jezicima i narodima i prema svim tim književno-umjetničkim pozivima. Jedan od primjera je i poslednji, sedmi broj, koji je izašao 1. januara. U njemu, pored ostalog, imamo intervju sa našim afirmisanim umjetnikom, Mehmedom Slezovićem, kao i sa glumcem, Sergejom Trifunovićem, ali mnogim književnicima i književnim teoretičaraima”, rekla je urednica ovog časopisa, Birsena Džanković.

Sa brojnim zahtjevima i posjetama povećava se i broj priloga i sadržaja u svim kategorijama koje obrađuje časopis, tako da je od ove godine novina i to da je anagažovano više mladih uređivača i saradnika.

Johann Peter Eckermann (1792-1854) bio je njemački pisac, Geteov prijatelj i lični sekretar. Po Geteovoj smrti izdao je Geteove posmtrne spise i cjelokupna Geteova djela u četrdeset svezaka. 

Podeli