Društvo

Murić: Državljanstvo Republike Srbije, a ne srpsko!

“Ministartvo unutrašnjih poslova i sama država Srbija krše Zakon o putnim ispravama i Zakon o državljanstvu time što u biometrijskim pasošima, koji se izdaju Bošnjacima, u rubrici za državljanstvo stoji odrednica „srpsko“, a ne „državljanstvo Republike Srbije“, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Stranke za Sandžak, dr Fezija Murić.

On kaže da je ovim prekršen niz zakona i da su na ovaj način svi pripadnici nacionalnih manjina upisani kao Srbi što, kako kaže, predstavlja i kršenje ljudskih prava.

Murić, kaže da ni po jednom osnovu u rubrici pasoša predviđenoj za upis državljanstva, ne smije da stoji odrednica „srpsko“ kada se izdaje Bošnjacima ili manjinama uopšte, i da to nije ispravno niti prema Zakonu niti prema lingvistici, kaže on.

“… jer pridjev od Srbija je srbijansko, a pridjev od riječi Srbi je srpsko, prema tome oni su sa ovim dokumentom sve pripadnike manjina podveli pod nacionalnost Srbi i promijenili im identitet”, rekao je Murić i pozvao se na Zakon o državljanstvu ističući da je on na ovaj način prekršen: “ U članu 1 ovog
Zakona stoji da građani Srbije imaju državljanstvo Republike Srbije ”

Murić je kazao da je tražio objašnjenje od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, ali da je dobio odgovor da je izdavanje dokumenata urađeno po zakonu. On je istakao da ovaj problem mnoge institucije ne doživljavaju ozbiljno i da se često pozivaju na ustavne odrednice da je „Srbija država Srba“ zaboravljajući odednicu „ i ostalih“. On je izrazio nadu da će u 2017. doći do ustavnih promjena.

“Vidi se da se Ustav, koji je trebao da bude istorijski, nakon deset godina pokazao kao loš, i da je štetan po građane Srbije i samu zemlju, i da ona sa takvim ustavom ne može u Evropu”, rekao Murić.

Predsjednik Stranke za Sandžak ukazao je i na historijske primjere kada su muslimani i u ranijem periodu u dokumentima popisivani kao Srbi, pa su velika iseljavanja muslimana u Tursku kod stranih istraživača prema dokumentaciji često tumačena kao iseljavanja Srba. On je komentarisao i situaciju u Siriji, osudvši rat, ubijanje i stradanje civila. On je pozvao sve relevantne međunarodne institucije i organizacije da spriječe krvoproliće i uspostve mir u gradu Halepu.

A. Š.

Podeli