Vesti

SDP za više novca stočarima i poljoprivredi

Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o izmjenama zakona iz oblasti poljoprivrede. Poslanici su tokom dana razmatrali izmjene zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju i o podsticajima u poljoprivredi. Narodni poslanik Sandzačke demokratske partije, dr Muamer Bačevac, pohvalio je podsticajne mjere Vlade.

 

On je pohvalio kvalitetan rad Poljoprivredne savjetodavne službe u Novom Pazaru kao i zalaganje lokalnih samouprava Novog Pazara, Sjenice i Tutina na formiranju Centra za razvoj poljoprivrede. Bačevac je pozvao ministra poljoprivrede da osnaži ovaj centar, ukazujući da on može da ima centralnu ulogu u predstojećoj edukaciji i asistenciji  poljoprivrednim gazdinstvima u pisanju projekata za povlačenje sredstava iz evropskih fondova. On je pozvao državu da nastavi direktne finansijske podsticaje poljoprivredi ali i ubrzano riješi glavni problem kompletne ekonomije u Sandžaku, a to je katastrofalna putna i električna infrastruktura, naveo je Bačevac.

Izmjenama  zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju,  koji je ove nedjelje na dnevnom redu Skupštine želi se snažno podstaći obnova stočnog fonda te se predviđa  iznos od 5.000 dinara po grlu za krave, za proizvodnju teladi. Finansijski podsticaji će se proširiti i na kvalitetne tovne bikove, kvalitetne priplodne ovnove i jarčeve. Uvećava se podrška pčelarstvu sa 600 na 720 dinara po košnici.  Narodni poslanik Sandzačke demokratske partije, dr Muamer Bačevac, pohvalio je podsticajne mjere Vlade. On je pohvalio kvalitetan rad Poljoprivredne savjetodavne službe u Novom Pazaru kao i zalaganje lokalnih samouprava Novog Pazara, Sjenice i Tutina na formiranju Centra za razvoj poljoprivrede. Osnovna uloga ovog centra je razvoj poljoprivrede kao i pružanje savjetodavne i tehničke podrške poljoprivrednicima. Dr Bačevac je pozvao ministra poljoprivrede da osnaži ovaj centar, ukazujući da on može da ima centralnu ulogu u predstojećoj edukaciji i asistenciji  poljoprivrednim gazdinstvima u pisanju projekata za povlačenje sredstava iz evropskih fondova. On je pozvao državu da nastavi direktne finansijske podsticaje poljoprivredi ali i ubrzano riješi glavni problem kompletne ekonomije u Sandžaku, a to je katastrofalna putna i električna infrastruktura. Budzet  Republike Srbije za 2017. godinu predviđa značajno povećanje davanja poljoprivredi  a najveće povećanje odnosiće se na podršku investicijama u iznosu od 2.2 milijarde dinara.

 Izmjene zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju se odnose na odredbe kojima se uređuje postupak rada Uprave za agrarna plaćanja u pogledu dodeljivanja sredstava iz IPARD fonda.

N. A.

Podeli