Društvo

Lična higijena veoma bitan faktor tokom obrazovanja

Centar Duga je kreirao i pripremio niz edukativnih radionica na različite teme. Mesec novembar i početak decembar protekao je u znaku lične higijene.  Kako ističe koordinator tribinskog i edukativnog programa Ramka Baltić, sa realizacijom se počelo početkom Novembra i do sada su realizovane brojne radionice pod nazivom „Čistoća je pola zdavlja“. Danas su obišli osnovnu školu Rastko Nemanjić u Blaževu.

Nizom edukativnih radionica na temu lične higijene, centar Duga želi da decu od najranijeg uzrasta uputi i nauči koliko je higijena bitna i značajna. Kroz razne predstave i edukativni program pokazuju i objašnjavaju kako se mikroorganizmi prenose prljavim rukama, šta su to mikroorganizmi, virusi, bakterije, parazit. Koje bolesti oni izazivaju i na koji način se mogu najbolje zaštititi.

„Cilj radionice je formiranje higijenskih navika u najranijem uzrastu, kao i sprovođenje higijenske prakse i očuvanje zdravlja i prevencije bolesti. Da bi smo deci približili značaj lične higijene, odradili smo jednu video prezentaciju gde smo na slikovit i što interesantniji način pokušali da istaknemo njen značaj. U tome su mi pomogle polaznice Ekološko-biološkog društva Naida i Ajiša. One su pripremile predstavu na temu „Dva drugara i neštašni mikrob“, koja se deci mnogo svidela“, istakla je koordinator tribinskog i edukativnog programa Ramka Baltić.

Učenici ove škole bitli su oduševljeni ovim predavanjem, što se moglo videti kroz njihovo učešnje i saradnju tokom predavanja.

“Ispred škole Rastko Nemanjić, zahvalići se Centru Duga i predavaču Ramki Baltić, koja je danas u našoj školi organizovala predavanje na temu lične higijene. Interesantno je predavanje bilo. Osatavili su pozitivne utiske na decu i zaposlene u školi”, kazala je učiteljica Slađana Premović.

Kako su istakli iz Centra Duga do kraja godine ali i početkom naredne u planu su edukativne radionice na temu Vršnjačkog nasilja u osnovnim školama ali i predavanja na temu „Prevencija narkomanije“.

A. Ademović

Podeli