Društvo

Svetionik obilježava dan rođenja Poslanika Muhammeda s.a.w.s.

Nevladina organizacija “Svetionik” obilježiće mjesec u kojem je rođen Poslanik Muhammed s.a.w.s. manifestacijom “Poslanik u mom srcu”. Iz “Svetonika” su najavili da će se manifestacija realizovati u nekoliko dana kroz brojne događaje.

Ulična izložba, literarni konkurs, humanitarni koncert i islamski kviz za srednjoškolce, samo su neki od događaja kojima se obilježava 12. rebiul-evvel, mjesec u kojem je rođen Poslanik Muhammed. s.a.w.s.

“Na Gradskom šetalištu kod Sebilja postavićemo izložbu sa 20 hadisa i ilustracijama. Izložba je autorsko djelo poznatog i nagrađivanog karikaturiste iz Turske”, rekao je predsjednik NVO “Svetionik”, Mirza Aličković.

Do 10. decembra je otvoren literarni konkurs na temu “Poslanik u mom srcu”. Najbolje na konkursu očekuju vrijedne nagrade, koje će im biti uručene na kniževnoj večeri organizovane tim povodom.

“Cilj je da kroz pisanu riječ oživimo praksu Poslanika a.s. Neka Muhammed s.a.w.s. bude naš konstantni izvor inspiracije, snage i života. Svi zainteresovani mogu slati svoje radove (poeziju, prozu, tekstove i stihove), na e-mail: poslanikumomsrcu@live.com. Pobjednik će biti nagrađen godišnjom novčanom stipendijom, a za drugo i treće mjesto obezbjeđene su jednokratne novčane nagrade od po 100 eura. Radovi moraju biti originalni i ne smiju biti ranije objavljivani, niti predstavljani na drugim konkursima i izložbama. Tekst ne treba biti duži od dvije strane (1500 riječi). Svaki autor može učestvovati sa jednim ili više radova, u jednoj ili više kategorija. Sve prijave moraju sadržati kraću biografiju autora (ime i prezime, datum rođenja i mjesto boravka, adresa, zanimanje, telefon, e-mail)”, kazao je Aličković.

Ni ove godine neće izostati veliki humanitarni koncert “Poslanik u mom srcu”. Organizatori za tu noć najavljuju učenje Kur’ana, ilahija i kasida i prigodno predavanje.

“To je tradicionalni koncert a učestvovaće glavni imam zagrebačke džamije hafiz Aziz Alili, horovi “Isa-beg” i “Đulistan”, Imran Birđozlić i predavač mr Muhamed Demirović. Ulaznica će se naplaćivati po 100 dinara, a sredstva od prodatih karata namjenjena su za humanitarne pakete sa osnovnim životnim namirnicama za naše najugroženije sugrađane”, rekao je Aličković.

Novina ove godine je islamsko-edukativni kviz koji će se realizovati sa učenicima novopazarske Ekonomsko-trgovinske škole koji pohađaju islamsku vjeronauku.

“Takmičiće se sva odjeljenja, odnosno svako će imati svog predstavnika a odabraće ga vjeroučitelji. Nadmetanje će trajati nekoliko dana kroz nekoliko takmičarskih faza, pa sve do finala. Cilj je da se mladi upoznaju sa likom i djelom Muhammeda a.s. i da tako provjerimo koliko oni znaju o svom Poslaniku. Svetionik će pobjednika ovog islamsko-edukativnog kviza nagraditi vrijednom nagradom. Ideja je da se naredne godine uključe sve srednje škole iz grada i regiona”, dodao je Aličković.

Organizatori se nadaju, kako je rekao predsjednik NVO “Svetionik” Mirza Aličković, da će sva dešavanja okupiti veliki broj ljudi. Poslednjih mjesec dana “Svetionik” je realizovao projekat “Moja stipendija” u okviru kojeg su nadarenim studentima sa prosjekom iznad devet, te djeci jetimima dodjeljene stipendije na godinu dana.

A. N.

Podeli