Društvo

Novi protesti bivših radnika FAP-a

Nakon dogovora u Vladi Srbije o budućnosti pribojskog FAP-a kao dela namenske industrije i izbegnutog stečaja pozitivnim  rešenja Trgovinskog suda o planu reorganizacije FAP-a, juče je na opšte iznenađenje svih, organizovan protest bivših radnika okupljenih oko udruženja „Radnik nije rob“.

Nakon protestnog skupa, bivši radnici su ušli u prostorije Upravne zgrade u fabrici, gde se nalaze i danas. Rukovodstvo lokalne samouprave reagujući na nove zahteve i proteste, obustavilo je isplatu subvencija za bivše radnike FAP-a i za sredu zakazalo u Vladi Srbije sastanak povodom konačnog rešenja ove situcije.

Predsednik udruženja „Radnik nije rob“ Miroslav Mršević, istakao je strah od stečaja i  poteza sadašnjeg menadžmenta sa kojim se oni ne slažu, kao glavne razloge ovog protesta.

Reagujući na novonastalu situaciju, lokalna smouprava u Priboju je u dogovoru sa Vladom Srbije zakazala za sredu sastanak na kome će biti razrešena situacija oko novih zahteva i protesta.

Iznenađeni ovim ishitrenim protestima i nejasnim zahtevima i ciljevima udruženja koje okuplja bivše FAP-ove radnike, lokalna samouprava je odlučila da do srede i završetka razgovora u Vladi Srbije, obustavi isplatu subvencija za bivše FAP-ove radnike od po 100 evra po godini staža, koje su  bile pripremljena za sutra.

Prema najvama predsednika opštine, u lokalnoj samoupravi Priboj se nadaju da će se nakon sastanka u Vladi Srbije konačno razjasniti situacija i staviti tačka na ove remtilačke situacije koje ugrožavaju dalje funkcionisanje FAP-a, opštinu Priboj i njenih  građana.

Za to vreme, bivši radnici FAP-a nastavili su protest u Upravnoj zgradi fabrike organizovani u grupe od oko 30 ljudi po smenama na svakih osam sati.

Goran Reković

Podeli