Društvo

Slučaj: Vrtić Poila u Lugu

U toku prošle nedelje naša televizija emitovala je prilog o vrtiću „Poila“ u ulici Moše Pijade i stanju u kojem se taj objekat danas nalazi. Da podsetimo, radi se o široj javnosti manje poznatom slučaju otimanja zemljišta u režiji Muamera Zukorlića. Na parceli površine 90 ari Opštinski fond za društvenu brigu o deci je 1990. otpočeo izgradnju vrtića u koji su trebala da budu smeštena deca iz naselja Parice, Lug i Poila.

Zbog krize i rata u bivšoj Jugoslaviji radovi na izgradnji pomenutog obdaništa su obustavljeni. Muamer Zukorlić je 2008. godine okupirao gradilište i iznad već izgrađenog objekta bespravno nadogradio masivnu konstrukciju za tržni centar. Danas se na tom mestu može zateći samo ruinirano zdanje porušenih zidova i probijenog krova a nad nesuđenim obdaništem nadvijaju se desetine betonskih stubova. Opravdanje za otimanje ovog atraktivnog placa Zukorlić je, naravno, našao u svojoj tvrdnji da se radi o vakufskoj imovini.

Istine radi, treba reći da je korisnik katastarske parcela na Poilima nekada zaista bio vakuf „Hadži-Hurem“. Međutim, ono što Muamer Zukorlić dobro zna ali namerno prećutkuje je činjenica – da je Islamska zajednica taj plac još pre 14 godina prodala Skupštini opštine Novi Pazar.

Tačnije rečeno – Sporazumom o naknadi koji je 8. marta 1982. potpisan između SO Novi Pazar, koju je zastupao Hazbo Kahrović, javni pravobranilac i Odbora Islamske verske zajednice Novi Pazar, koju je zastupao Hajro ef. Tutič, katastarska parcela broj 745/1 je postala opštinska svojina.

Kao naknadu, Islamska zajednica je dobila iznos od 599.610 dinara – što je prema proceni stručnjaka u to vreme bila ekonomski opravdana cena. Da je to tako, potvrđuje i izjava samog Hajra ef. Tutića koji je u javnoj raspravi zvanično izjavio:„Saglasan sam da na današnjoj raspravi za izuzeto zemljište na katastarskoj parceli broj 745/1, na potezu „Poila“, da zaključim Sporazum o naknadi u svemu prema odredbama Odluke Skupštine Opštine Novi Pazar, … što za površinu od 9085m2 iznosi 599.610 dinara“.

Dakle, parcela na Poilima je uredno plaćena i uz punu saglasnost Islamske zajednice 1982. godine prešla u vlasništvo opštine Novi Pazar.

Apsolutno su netačne priče da je taj plac „na silu oduzet posle rata“. Naprotiv. Kako nam ovih dana reče jedan ugledni član nekadašnjeg Odbora islamske zajednice – svi su bili zadovoljni što smo prodajom zemljišta koje se nije koristilo, uspeli da obezbedimo makar deo potrebnog novca za izgradnju zgrade „Vakufa“ u ulici 1. maj.

A.    Ademović

Podeli