Društvo

Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

U organizaciji Gradske uprave i organizacija koje rade sa invalidnim licima u Hotelu „Atlas“ obeležen je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Republika Srbija je postigla napredak u pogledu zakonske i podzakonske regulative kada je u pitanju položaj osoba sa invaliditeom, ali je prisutan problem odgovarajuće implemantacije.

 

Na nivou Grada Novog Pazara i danas je na ovom skupu obećana svaka vrsta pomoći radu organizacijama koje se bave osobama sa invaliditetom. 

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom povod je da se skrene pažnja na probleme sa kojima se osobe s invaliditetom suočavaju, a to su pre svega siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i iključenost iz društva. Uz podršku GU organizacije koje okupljaju invalidna lica u Novom Pazaru obeležile su svoj dan u Hotelu „Atlas“.

Podsttimo da preko milijardu ljudi, ili približno 15 odsto svetske populacije, živi sa nekim oblikom invaliditeta. Lajtmotiv ovogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom je ukinuti barijere i  otvoriti vrata za inkluzivno društvo i razvoj za sve.

 

 

 

Podeli