Društvo

Bez nastave u Gimnaziji naredne nedjelje

Tokom naredne nedjelje neće biti nastave u novopazarskoj Gimnaziji zbog vanrednih mjera koje je naložilo Ministrastvo zdravlja. U narednih sedam dana u više navrata prostorije Gimnazije biće ponovo dezinfikovane, a zbog ranije pojave tuberkuloze u toj školi.

 

U narednih sedam dana biće sprovedene naložene mjere, i radiće se prema uputstvu Ministarstva zdravlja, što podrazumijeva da u školi prostorije budu  dodatno dezinfikovane. Sa procedurom se otpočelo već danas.

 “Ministarstvo zdravlja naložilo je ove mjere da se tokom vikenda, i naredne nedjelje prostorije Gimnazije ponovo dezinfikuju i provetre. Mi o ovom slučaju redovno dobijamo izvještaje. Traženje izvora zaraze i kompletan nadzor vršiće Zavod za javno zdravlje  “Batut” u saradnji sa ovdašnjim Zavodom za javno zdravlje i u narednom period,  rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Meho Mahmutović.

Ovo su dodatne mjere, a sa pregledima i dezinfekcijom u Gimnaziji se otpočelo još u junu, nakon pojave zaraze. Udruženo su djelovali Odjljenje za plućne bolesti Opšte bolnice, Zavod za javno zdravlje, Institut za javno zdravlje “Batut” i Ministarstvo zdravlja.

Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija biće sprovedene u kontinuitetu narednih sedam dana, zbog čega neće biti nastave u Gimnaziji, rekao je republički sanitarni inspektor Šefćet Ašćerić.

Važno je istaći da tri slučaja zabilježena u predhodna dva mjeseca su ranije tokom pregleda bili negativni, dakle TBC su fasovali ranije, a bolest se tek sada pojavila. Nema širenja ove bolesti među učenicima, i nema mjesta strahu i panici, rekli su stručnjaci.

  1. A.

 

 

Podeli