Društvo

Zamena papirnih knjižica do 31. decembra

Čipovane elektronske zdravstvene kartice trenutno ima svega trećina od oko sedam miliona osiguranika, ali iz resornog ministarstva još nema predloga da se produži zakonski rok za zamenu, koji ističe 31. decembra.

 

Pokušali smo da dobijemo više informacija o postupku zamene od zaposlenih u Filijali Novi Pazar, ali oni nisu bili raspoloženi da nam objasne proceduru. Malo smo istraživali i evo šta je potrebno građanima Novog Pazara od dokumentacije da imaju kako bi uspešno izvršili zamenu papirnih za elektronske zdrastvene knjižice.

Postupak zamene papirne novom elektronskom karticom, sprovodi se podnošenjem zahteva od strane osiguranika ili nekog od članova porodice sa uplatom od 400 dinara za svaku karticu, Filijali Novi Pazar sa sedištem u Novom Pazaru, svakog radnog dana u vremenu od 07:30 do 15:30 časova. Isti postupak je i kada firme za svoje radnike žele da izvrše zamenu, s tim što tada zahtev podnosi poslodavac ili ovlašćeno lice firme.

Osiguranici koji su podneli zahteve mogu da koriste zdrastvenu zaštitu sa važećom papirnom knjižicom do uručivanja nove elektronske kartice. Međutim, oni koji nemaju staru papirnu knjižicu imaju pravo na overenu ispravu zdrastvenog osiguranja sa kojom će moći da koristi zdrastvenu zaštitu sve dok ne dobije novu zdrastvenu knjžicu.

Zamena zdravstvenih knjižica, jedino se ne odnosi se na vojne osiguranike, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Iako su elektronske zdrastvene knjižice zaživele, i trebalo bi da je rad sa njima jednostavniji, u praksi je to drugačije. Jer kako ističu lekari nema svih potrebnih podataka kao na starim knjižicama.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije najavilo je ranije da će građani koji do sada nisu podneli zahtev za zamenu stare zdravstvene knjižice za elektronsku od sredine novembra to moći da urade preko interneta, na portalu eUprava.

A. Ademović

Podeli