Društvo

U toku zidanje centralne kupole na crkvi u Deževi

Radovi na izgradnji crkve u Deževi koja je posvećena SvetomSavi napredjuju kako je planirano. Prema rečima sveštenika zaduženog za deževski kraj oca Ivana Jeremića, kada deževski hram Svetog Save bude gotov, otpočeće se sa izgradnjom Parohijskog doma i propratne infrastructure kako bi rodno mesto prvog srpskog arhiepiskopa bilo prava turistička atrakcija koja može na adekvatan način da ugosti sve zainteresovane turiste.

 

“Do sada je u crkvu ugrađeno preko 100.000 komada cigle, a narednog proleća očekujemo I da pokrijemo crkvu do kraja I postavimo krst. Sada je u toku izgradnja centralne kupole I ona će biti gotova svi se nadamo do kraja građevinske sezone” – kaže otac Ivan.

On je naveo i da će biti renovirana i stara nemanjićka česma koja se nalazi iza crkve u izgradnji i u neposrednoj blizini stare dvorske crkve Nemanjića.

Crkvu grade lokalni majstori koji osim znanja I iskustva u rad uključuju I veliki entuzijazam I ljubav prema svetom mestu. I mladji naraštaji jedva čekaju da crkva budegotova.

I dok u Deževi niče hram Svetog Save u, prema predanjima i verovanjima, rodnom mestu Svetog Save, Miščićima osim jednog krsta I dve klupice ništa više ne postoji.

Zamenik gradonačelnika Novog Pazara Nebojša Ravić izjavio je za Radio televiziju Novi Pazar da se u budućem vremenskom periodu u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Novog Pazara planira revitalizacija ovog mesta koje je izvanredan turistički potencijal.

“U planu je uredjenje prostora na kome se smatra da je rodjen Sveti Sava i izgradnja Muzej kuće” – najavio je Ravić.

K. J.

 

Podeli