Društvo

Kupus neizostavan na trpezi

Iako je vrijeme za spremanje zimnice, prodavci na Novopazarskoj Kvantaškoj pijaci kažu da ovih dana, sudeći po pazaru, domaćice još nisu odlučile da počnu sa spremanjem turšije. Kako ističu cena kupusa nije velika ali da prava sezona spremanja počinje tek od 1. novembra. Takođe, dodaju da je ponuda kako belog tako i crvenog kupsa bogata.

Iako je sezona spremanja zimnice u jeku , prodavci na Novopazarskoj Kvantaškoj pijaci kažu da spremanje turšije počinje tek od 1. Novembra. Kako smo mogli da primetimo već sada kupusa ima u izobilju pa one domaćice koje planiraju da počnu sa spremanjem turšije ovih dana mogu kupiti sve što im je potrebno po povoljnim cenama.

“Narod se na cenu ne žali uopšte, kažu da cena od 20 dinara nije velika. Postoje razne sorte kupusa, i u zavisnosti od toga šta spremate birate i kupus. On se koristi za punjenu paprika, raso, za živu turšiju, kiseli kupus. Domaćice sada najviše kupuju crvene paprike, paradaiz, somborke a sada i kupus jer počinje sezona spremanja turšije. Trenutno se bolje prodaje beli kupus dok ne počne da se sprema raso tada se povećava potražnja za crvenim I šarenim kupusom dok prodaja belog ne stagnira”, istakao je prodavac iz Požege Izet Džanković.

“Za punjenu papriku traži se mekši i ređi kupus, Postoji Srpski melez, futoški i Glorija, malo te mekše sorte” rekao je prodavaca iz Vareva Džibo Hamzagić.

“Najbolji je glorija beli kupus i crveni za raso. Nekada se koristio samo šareni kupus za raso i tada je on bio najbolji. Danas ga vrlo malo ima i slabo se koristi”, dodao je prodavac iz Vareva Ruždija Pružljanin.

Prema rečima prodavaca za beli kupus treba izvojiti 20 dinara po kilogramu dok za šareni ili crveni od 30 do 40 dinara.  Da li će početi sa spremanjem turšije sada ili za nekoliko dana ostaje na domaćicama, ali na Novopazarskoj Kvantaškoj pijaci mogu naći sve vrste povrća po dobrim cenama ali i dobrog kvaliteta.

A. Ademović

Podeli