Društvo

Ne posežite za antibioticima

Dolaskom jeseni i hladnijeg vremena čekaonice u domovima zdravlja svakodnevno su pune. Respiratorne infekcije u vidu kašlja, curenja nosa, povišene telesne temperature i opšte malaksalosti najviše pogađaju decu i osobe slabijeg imuniteta.

 

Doktorka Vesna Despotović-pedijatar kaže da su ovo simptomi koji kada se jave ne trebaju odmah da budu alarm za odlazak kod lekara.

Ona ističe da, ako je dete u pitanju, roditelji treba da proprate njegovo stanje i da u slučaju kašlja, curenja iz nosa, malaksalosti i temperatura iznad 39 ili 40 stepeni potraže lekarsku pomoć.

U suprotnom, detetu treba davati što više voća i povrća, tečnosti, stavljati u nos fiziološki rastvor, provetravati obavezno prostorije u kojoj dete boravi i nikako ga ne slati u vrtić ili školu dok potpuno ne ozdravi, jer se radi o stanju koje zahteva mirovanje do potpunog izlečenja.

„Mi, pedijatri, uvek potenciramo da roditelji u ovakvim situacijama nikako ne smeju deci na svoju ruku dati bilo koji antibiotik“, naglasila je dr Despotović i dodala da oni nisu najbolje rešenje jer uništavaju dobre bakterije u organizmu koje su veoma bitne.

Ako dete ne bude bolje nakon sedam dana već i dalje jako kašlje, temperatura ne spada i teško diše, tada ga treba odvesti pedijatru koji će odlučiti prema njegovom trenutnom zdravstvenom stanju da li treba uključiti antibiotike ili ne.

B. B.

Podeli