Politika

KUD“Golija“ iz Novog Pazara na „Opleničkoj berbi“ u Topoli

U okviru manifestacije “Oplenička berba“ koja se decenijama održava u Topoli, održana je Smotra izvornog narodnog stvaralaštva koja okuplja samo najbolja društva u izvornom igranju i pevanju. Učestvovalo je preko dvadeset kulturno umetničkih društava, a jedno od njih je bilo je i KUD „Golija“ iz Novog Pazara. Manifestacija je održana u organizaciji Kulturnog centra Topole i TO ovog grada, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Ova prestižna manifestacija pod nazivom „Oplenička berba“ održava se decenijama unazad i svake godine okuplja samo najbolja društva u izvornom igranju i pevanju.Novi Pazar je,na ovoj,kako drugačije nazivaju ovu manifestaciju,smotri izvornog stvaračaštva,imao svog predstavnika a to je bilo mlado KUD“Golija“.Oni su se predstavili Podgolijiskim igrama i bili su jedno od zapaženijih društvava a bilo ih je preko dvadeset.

Po rečima umetničkog rukovodioca društva, Gorana Asovića, velika čast je bila učestvovati na manifestaciji koja, kako je istaknuto, okuplja samo najbolje.

“Mi smo relativno mlado društvo koje se trudi da očuva tradiciju podgolijiskog kraja, da igramo onako kako su naši preci igrali i uspevamo u tome“ kazao je on.

 vogodišnji organizatori Smotre izvornog narodnog stvaralaštva u Topoli, Kulturni centar i TO Topole, potrudili su se da sve funkcioniše po planu do najsitnijeg detalja što je manifestaciji dalo na značaju. Inače,sabor je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a otvorio ga je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

B.B.

Podeli