Politika

Kod Bošnjovića u Danima evropske baštine

”Kulturno nasleđe i zajednice – živeti sa nasleđem”, tema je ovogodišnje manifestacije ”Dani evropske baštine”. U skladu sa temom, novopazarski Muzej Ras je za učenike srednje Tehničke škole građevinskog smera, organizovao obilazak porodične kuće Bošnjovića, koja je izgrađena još u 19.veku, a i danas je u funkciji.

Iza ove kapije ovovremenska svakodnevnica izgleda sasvim drugačije. Otrgnuta od zaborava, kuća Bošnjovića u Ćukovcu, na retko autentičan način odražava sliku davnih vremena. Ono što uliva nadu u zajedničko nam bolje sutra jeste činjenica da u našem okruženju ipak postoje pojedinci koji znaju, žele i umeju da prepoznaju ali i neguju prave vrednosti i žive u skladu sa njima. 

”To nije lako. Naporno je, iziskuje mnogo truda, vremena i finansijskih sredtava, ali vredi. Drago mi je da smo uspeli i da je sve u funkciji”, kaže vlasnik kuće dr Sead Bošnjović.

Ljubazni domaćini ali i sama kuća iz predprošlog veka, koja, kažu, u pravom smislu oživi tokom bajramskih praznika, neizostavno ostavlja snažan utisak na sve posetioce. Na poseban način oduševljava buduće građevinare, koji nisu ni slutili šta sve ona krije.

”Prolazio sam često ovuda, ali nisam mogao ni da zamislim kako ova kuća izgleda”, kaže Maruf Uluč, učenik Tehničke škole.

U Danima evropske baštine, porodica Bošnjović nam može biti najbolji primer kako se treba odnositi prema kulturnom nasleđu i kako živeti sa njim.

S.Lj.

Podeli