Društvo

Svetski dan srca ”Osnažimo svoj život”

“Osnažimo svoj život” je slogan pod kojim se ove godine obeležava Svetski dan srca. Novopazarska služba polivalentne patronaže sprovela je akciju  merenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritisk u Klubu penzionera kao i u naseljma Mur i Lukare, a sve u cilju prevecnije bolesti srca.

Mnoge kardiovaskularne bolesti se mogu sprečiti ranim otklanjanjem faktora rizika,  a to se može postići pravilnom ishranom, fizičkom aktivnošću, prestankom pušenja, regulaciom telesne težine uz periodičnu proveru krvnog pritiska i nivoa šećara u krvi, koji su česti uzroci nastajanja težih oboljenja.

„29. Septembar je Svetski dan srca, pod sloganom „Onažimo svoj život“ i ima za cilj da poveća nivo svesti stanovništva o tome da se oboljevanje i umiranje od kardiovaskularnih bolesti može sprečiti uvođenjem zdravog stila života kako bi se time produžio životni vek i koji bi bio kvalitetniji“ istakla je specijalista opšte medicine Azemina Omerović.

Novopazarska služba polivalentne patronaže Doma zdravlja u saradnji sa Udruženjem dijabetičara, sproveli su ovu akciju i u Klubu penzionera. Predsednik udruženja Enes Selmanović istakao je važnost ove akcije koja ima preventivnu ulogu i kod starijih građana.

„Cilj današnje akcije je provera šećera u krvi i krvni pritisak kao i edukativno-preventivni razgovor sa obolelim penzionerima, a poželjno bi bilo da i mlađi sugrađani posete ovu akciju“ dodao je Selmanović.

Bolesti srca i krvnih sudova su svetski ubica broj jedan, i svake godine odnesu oko 17 miliona života. Samo redovnim pregledima i pravovremenom prevenciom možemo sprečiti takve ishode i svojim zdravljem prkositi statistici, poručuju stručnjaci.

A. Ademović

Podeli