Društvo

Odabir najbolje sorte kukuruza

Sa ciljem da poljoprivrednicima u Novom Pazaru pomogne u izboru najkavalitetnijeg semena za  uzgoj kukuruza, Poljoprivredna stručna i savetodavna služba uporedila je hibride različitih agro-kompanija u zemlji koji su zasađeni na istom prostoru. Predstavnici ove službe i različitih kompanija obišli su ogledno polje, tako da će u narednom periodu uzgajivači kukuruza moći da dobiju sve informacije potrebne za adekvatan uzgoj.

“Danas predstavnici četiri eminentne poljoprivredne kuće su tu i videli su kako su se njihovi hibridi ponašali u istim uslovima. Poljoprivredna stručna služba će donijeti preporuku za poljoprivrenike sa teritorije grada o tome koji hibridi su najbolji u ovakvim ekološkim uslovima”, rekao je direktor Poljoprivredne stručne službe, Nihad Hasanović.

Predstavnici poljoprivrednih gazdinstava, uzgajivači kukuruza, predstavnici agro-instituta i  poljoprivredni stručnjaci na jednom mjestu mogu videti plodove različitih sorti kukuruza i uporediti kvalitet hibrida, njegov rast, dužinu vegetacije zrenja i slično.

U okviru redovnog programa Poljoprivredna stručna i svetodavna služba u Novom Pazaru uporedila je semena najpoznatijih poljoprivrednih kuća iz Srbije koja su rasla na istom mjestu pod istim agro-tehničkim uslovima.

Važno je istaći da su ponuđene različite vrste kukuruza koje su korisne u zavisnosti od potreba poljoprivrenika, odnosno od toga da li će se kukuruz koristiti za silažu, ishranu stoke ili proizvodnju zrna ili druge potrebe.

“Naša preporuka je da oni koji žele da svoju proizvodnju usmere za proizvodnju zrna, koriste hibride grupe FAO 200 i 300, a za silažu tip 400 i 500”, rekao je ispred Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Dr Ivica Đalović.

Predstavnici agro-kompanija sa dugom tradicijom rada na najboljoj genetici hibrida predstavili su u katalozima i najsavremenij preparate protiv korova. Tokom prošle godine PSS je napravila je slična ogledna polja i ispitivala kvalitet trave i različitih ratarskih kultura.

A. Š.

Podeli