Društvo

Alchajmerova bolest sve učestalija

U svetu je danas obeležen Dan alchajmerove bolesti  koja je davne 1906.godine dobila ime po psihijatru Alojzu Alchajmeru, a koja uzima sve više maha. Iako je specifična za starije osobe,od 65 i više godina vrlo često od nje obolevaju i malđi i to od 30,40 i 50.godina. Alchajmerova bolest je hronična i do danas nije nađen pravi uzročnik obolevanja.

 

To je bolest oštećenja mozga,nerava,i često kreće sa poremećajem pamćenja, a završi i nepokretnošću.“Svi mi smo nekada doživeli da nešto zaboravimo,kao na primer gde smo ostavili ključeve,tašnu,novčanik,gde smo parkirali automobile, ali to ne mora da znači da su to znaci početka bolesti“ kazao je doc dr Fadil Škrijelj-neurolog i naglasio da treba obratiti pažnju na to,da ako se takve stvari dešavaju često i traju više od nedelju dana pa se sve vrati u normalu i opet ponovi,tada treba potražiti lekarsku pomoć.

Ukoliko ukućani primete da neki član porodice vidno promeni svoje ponašanje,povlači se u sebe i zaboravlja imena svojih bližnjih treba mu prići sa savetom da ne bi bilo loše da se javi lekaru. Lekar je taj koji će pre svega tražiti uzrok takve situacije i uputiti pacijenta da odradi određene analize i snimke. Često čovek dođe u ovakvu situaciju zbog toga što je uzrok možda neka druga bolest koju pacijent ima, ali ako se utvrdi da je Alchajmerova bolest u pitanju onda je za tog pacijenta  najbitnija podrška porodice koja ne sme dozvoliti da se povuče  u sebe i ni sa kim ne komunicira.

„Ova bolest sa godima postaje sve teža i dovodi pacijenta do stadijuma kada gubi govor,zatim sposobnost samostalnog kretanja i brige o sebi“ naglašava Škrijelj i kaže da se takvo stanje naziva vegetativno stanje. Pacijent ove bolesti može da boluje i više decenija a kako smo u vremenu u kome se živi veoma brzo i stresno,ova bolest je sve učestalija.

Statistički podaci pokazuju da u Evropi od ove bolesti trenutno boluje pet miliona ljudi,u Srbiji između 80 i 110.000 a u Novom Pazaru za sada ima njih dvadeset registrovanih.

B . Boričić

Podeli