Društvo

Nasufović: ”Zar postoje naše i njihove hadžije?”

U organizaciji Islamske izajednice Srbije na vjersko putovanje, hadždž, otputovao je veliki broj vjernika iz Novog Pazara, Sandžaka i okoline. Za njih devedest i devet koji putuju organizovana je svečanost u hali Pendik, u okviru koje su rodbina i prijatelji ispratili hadžije na njihovo sveto putovanje put Meke i Medine.

Reis-ul-ulema islamske zajednice Srbije, Sead ef. Nasufović rekao je da je hadžijama koji kreću put Meke i Medine teško što se odvajaju od porodica ali da će im biti još emotivno još teže kada budu trebali da se vrate sa hadždža i odvoje se od svetih mjesta. On je tokom obraćanaja ukazao na vrijednost ovog putovanja, na priliku da se putnici očiste od grijeha, ukazao je na potrebu jačanja morala ali je istakao  da su sve hadžije jednake bez obzira na to u čijoj organizaciji putuju.

”Jer kako da hadžije odvojimo, kako da odvojimo broj hadžija? Istina je devedest I devet će ići večeras, sto osamdeset I osam je pošlo prije neki dana sa Trga Gazi Isa-bega. Poći će još stotinu iz Preševa. Zar postoje naše i njihove hadžije”, rekao je  Nasufović tokom svečanosti.

Manifestaciju ispraćanja hadžija pratio je bogat program, učenje kurana, uputstva hadžijama o propisima i obredima hadža, ilahije i kaside.

Ispraćaju su prisustvovali predstavnici  grada Novog Pazara predvođeni gradonačelnikom Nihatom Biševcem, ali i predstavni opština Tutin i Sjenica, zatim predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća kao i veliki broj imama i uposlenika Islamske izajednice Srbije ali i veliki broj građana. Za porodice ali i za putnike ovo je jako emocionalan trenutak.

Jedna od putnica je i Muzafera Hajdaragić. Njoj je fondacija Hadžinadžija Karabegović Agušević obezbjedila sredstva za putovanje, koja su donacija ambasade Maroka u Srbiji.

Dovu za hairli put proučio muftija snadžački Hasib ef. Suljović.

 

Armin Šaljić

Podeli