Politika

Otvorena izložba Zlatka Glamočaka

U galeriji Multimedijalnog centra otvorena je izložba reljefa i skulptura umjetnika, Zlatka Glamočaka, pod nazivom Splendor veritatis. Riječ je o izložbi posebnog i specifičnog stvaraoca čiji su radovi izazvali veliku pažnju likovnih kritičara.

Scene izmučenih i nagih ljudskih tjela, skuplture pokidanih udova, raspresle lobanje i užasni prizori ostataka odjeće i obuće koji asociraju na masovne zločine i dio su ambijenta izložbe skultptura i reljefa, Zlatka Glamočaka koja u duhu samog naziva Splendor veritatis otkriva bljesak surove  istine o svijetu društvu kojom je čovjek okružen. U vetrinama prekrivenim crnim velom smješteni su jednistveni intimni predmeti koji su pripadali porodici stradaloj u besomučnim progonima. Ovo ali još mnogo toga dio su prizora koji likovnu publiku ne ostavljaju ravnodušnom, rečeno je na otvaranju.

”Mi ustvari svjedočimo odnosno pričamo istinu. Ovo nije umjetnost koja nam čini sreću iluziom već je nešto što otvara pitanja i što odgovara malom broju ljudi. Dvadeseti vijek nije samo vijek progresa već i stradanja, stašnih progona i holokausta i na nesreću to i traje. Ove godine, prema nekim izvještajima oko 65 milina prognanih što je mogo više nego u Drugom svjetskom ratu” , rekao je Glamočak.

Zlatko Glamočak rođenje rođen je 1957. U Bihaću. Studije skulpture i postdiplomske završio je u Beogradu.  Pohađao je  studije na Academia di Belle Arti (1982-83.) u Veneciji.

Od 1988. do 1992. godine pohađao studije skulpture na Ecole nationale supérieure des beaux Arts u Parizu. Samostalno je izlagao je u mnogim umjetničkim centrima širom Evrop i učestvovao na preko 300 kolektivnihi zložbi i bijenala.

Izložba će biti otvorena do 11. septembra u galeriji Multimedijalnog centra.

Podeli