Društvo

Sve spremno za novu školsku godinu

Za osnovce i srednjoškolce u Srbiji nova školska godina počinje sutra 1.septembra, a prvo polugodište završava se 27.januara 2017.godine. Prema podacima Školske uprave, u 16 osnovnih škola na teritoriji Novog Pazara, prvi put u đačke klupe sešće 2.432 prvaka, što je za par desetina više nego prošle godine. Kada su u pitanju srednje škole, nakon drugog upisnog roka sva mesta su popunjena u Gimnaziji, Medicinskoj, Ekonomskoj I Tehničkoj školi. Nepopunjenih mesta, ukupno 70, ostalo je u Školi za dizajn tekstila I kože, oko 50, I 18 u Ugostiteljsko-turističkoj školi.

 

Sve škole, ukupno 16 osnovnih i 6 srednjih na teritoriji Novog Pazara, spremne su za početak nove školske godine – potvrđuju iz Školske uprave grada. Ipak, treba naglasiti da posebno unapređene uslove od ove godine dobijaju učenici novopazarske Gimnazije i Ugostiteljsko-turističke škole, u kojima su, tokom letnjeg raspusta, uz pomoć Gradske uprave uspešno realizovani značajni projekti na uređenju školskih prostorija. Od ove školske godine gimnazijalci će imati savremenu fiskulturnu salu, a učenici Ugostiteljsko-turističke škole, za koju vlada veće interesovanje, jer je ove godine formirano odeljenje više u odnosu na prošlu, nakon renoviranja krova, mokrih čvorova, podova i instalacije, imaće i bolje uslove za rad.

Nova generacija prvaka u Novom Pazaru neznatno je brojnija u odnosu na prošlu, pa će u 16 osnovnih škola, prvi put u đačkim klupama sutra zauzeti svoja mesta 2432 nova đaka. Početak škole za njih ali i njihove roditelje je sasvim poseban događaj. Da bi im prvi dan škole, koji se pamti zauvek, ostao u lepom sećanju, u Osnovnoj školi Bratstvo priprema se i ove godine doček za prvake.

”Jedva čekamo da vidimo tu novu generaciju koja je budućnost ove škole i ovog grada. Biće ih 220 u ovoj generaciji, i nadamo se da će to biti još jedna generacija koja će osvetlati obraz i školi i gradu”, kaže pedagog u OŠ ”Bratstvo” Elmir Habibović.

Iako je prvi dan škole skoro jednako stresan kako za đake tako i za njihove roditelje, Habibović podseća da škola nije bauk, već da je to meste gde se stiče znanje i prijateljstvo. On roditeljima savetuje da ne očekuju mnogo od prvaka, vać da sa njima sarađuju i pruže im maksimalnu pomoć i podršku naročito na početku njihovog školovanja.

Prema najavama ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića u novoj školskoj godini roditelji će imati veću ulogu u odlučivanju, kontroli i ocenjivanju nastavnika i direktora škola. Šarčević je takođe najavio i veću ulogu inspekcija, posebno na lokalu.

(S.Lj.)

Podeli