Društvo

RTVNP saznaje: Uhapšeni osumnjičeni za rušenje nišana

RTV Novi Pazar saznaje da su uhapšeni osumnjičeni za rušenje nadgrobnih spomenika na dan Bajrama na groblju Gazilar u Novom Pazaru. Informacija je zvanično potvrđena iz  Policijske uprave (PU).

 

Kako saznajemo uhapšene su dve osobe, sa inicijalima DŽ.M. (1952) i  B.Š. (1984). Obojica su iz Tutina. Saslušani su u prepodnevnim satima.

“Reč je o pijancima i psihički labilnim osobama. Što se njihove veroispovesti tiče, jedan je musliman, a drugi je pre izvesnog vremena prešao na pravoslavlje”, rekao je izvor iz policije za RTV Novi Pazar.

 “Policijska uprava u Novom Pazaru je u koordiniranoj akciji i saradnji sa Višim i Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Pazaru, lišila slobode dva lica, Dž.M (64) i B.Š (32) oba iz Tutina, zbog osnova sumnje da su dana 05.07.2016.godine oštetili, uništili i grubo povredili veći broj spomenika umrlih lica na groblju „Gazilar“, čime su izvršili krivično Povreda groba iz čl.354.Krivičnog zakonika”, saopštio je  portparol Višeg javnog tužilaštva Adnan Baćićanin.

Iz Višeg javnog tužilaštva  navode da su osumnjičeni saslušani u PU Novi Pazar u prisustvu nadležnog tužioca, nakon čega im je određeno zadržavanje u trajanju do 48 sati, u kojem roku će biti saslušani u tužilaštvu na okolnosti krivičnog dela.

“O daljem toku postupka javnost će biti blagovremeno obaveštena”, ističe Baćićanin.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru, nakon intenzivnog operativnog rada, rasvetlili su, kako je navedeno iz PU, skrnavljenje nadgrobnih spomenika na groblju Gazilar i uhapsili dve osobe, osumnjičene da su izvršile krivično delo povreda groba.

“Jutros su u dva sela na području opštine Tutin uhapšeni M. Dž. (1952) i Š. B. (1984), koji se terete da su 5. jula ove godine, u ranim jutarnjim satima, oskrnavili 34 nadgrobna spomenika na groblju Gazilar u Ulici Ruđera Boškovića u Novom Pazaru”, navodi se u zvaničnom policijskom saopštenju.

Kako je Tanugu rečeno ranije danas u novopazarskoj policiji jedan od njih je Mehdija Džemić koji je promenio veru u pravoslavlje tokom izdržavanja zatvorske kazne zbog ranjavanja čoveka.

Njih dvojica su u noći kada su oskrnavljeni spomenici na muslimanskom groblju u restoranu “Rekić” u Novom Pazaru psovali hodžu i mujezina iz Svojbora.


Nišana na novopazarskom groblju Gazilar koje su nepoznati počinioci oskrnavili kompletno su sanirani zahvaljujući brzoj reakciji Gradske uprave i novopazarskih firmi.

Kako je ranije izjavio gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac saniranje nišana je najmanje što je Grad mogao da učini kako bi pomogao pordicama koje su doživele veliku neprijatnost.

On je tada izrazio i očekivanje da će počinioci ovog gnusnog vandalskog čina biti što pre privedeni pravdi.

“Ovaj događaj zatekao nas je u neverici i izazvao tugu zbog počinjenog bezumlja. Ovaj vandalski čin najjače osuđujemo i saosećamo sa sugrađanjma koju su na praznik morali da se suoče sa porušenim mezarima svojih najmilijih”, rekao je Biševac. 

Napomenuo je da je od policije i tužilaštva dobijeno uveravanje da će krivci u najkraćem roku biti privedeni pravdi.

Nepoznаte osobe porušile su na desetine nаdgrobnih spomenikа kod ulаzа nа groblje Gаzilаr u Novom Pаzаru.

Uviđаj su izvršili pripаdnici policije i zаmenik osnovnog jаvnog tužiocа.

Mediji su istog dana objaviili pozivajući se na izvore bliske istrazi, da su zahvaljujući snimcima sa video nadzoram vandali identifikovani i da se očekuje da će uskoro biti uhapšeni.

Porušene spomenike u blizini ulaza u groblje zatekli su muslimani koji su, posle prve jutarnje molitve – Bajram namaza, došli da obiđu grobove svojih rođaka i pomole se povodom Bajrama, jednog od dva najznačajnija praznika u islamu. 

Zoran Maksimović

Podeli