Društvo

Počelo obnavljanje nišana,potraga za počiniocima i dalje u toku

Svi nišani na groblju Gazilar, koje su za sada nepoznati počinioci porušili u noći između ponedeljka i utorka, njih 34, biće danas obnovljeni i sva šteta sanirana o trošku Novog Pazara, rekao je gradonačelnik Nihat Biševac.

Dve novopazarske firme odazvale su se pozivu gradske upravei do kraja dana se očekuje da svi nišani budu sanirani. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat BIševac obišao je radove na grablju I uveren je da će počinioci ovog vandalskog čina bii brzo uhvaćeni.

“Ovo je mali deo onoga što možemo da uradimo kako bismo pomogli. Nadam se da će počinioci biti brzo uhvaćeni I kažnjeni za ovaj brutalan zločin. Svesni smo da porodicama čijih najmilijih su porušeni spomenici ovo neće nadoknaditi duševni bol, ali bar im možemo pomoći sa materijalne strane”- rekao je BIševac I dodao da je na stalnoj vezi sa načelnikom novopazarske policije I da je pitanje trenutka kada će vandali biti uhvaćeni.

U akciju saniranja štete uključeni su i radnici JKP “Gradska Čistoća”. Direktor ovog preduzeća Emin Omerović rekao je da se nada da će uskoro gradska groblja u Novom Pazaru dobiti video nadzor i bolje osvetljenje  te neće dolaziti više do ovakvih neprijatnosti.

“Mi nemamo novca da angažujemo čuvare grobalja, jer ih u Novom Pazaru I okolini ima oko 150 I taj namet ne bi prihvatili građani, a mi nemamo novca da ih sami angažujemo. Uvođenjem video nadzora stvari bi trebale da se poprave” – rekao je Omerović.

Članovi porodica koje smo zatekli na Gazilaru a koji su u ovom vandalskom činu oštećeni nisu bili raspoloženi za razgovor , samo su kroz šapat prokomentarisali da  ne mogu da veruju da je iko normalan u stanju da nešto ovako uradi.

“Šta treba da se desi čoveku pa da poruši spomenike. Tužna sam I ovaj Bajram neću pamtiti nip o čemu dobrom” – kaže Emina Z, kojoj u vandali srušili spomenik podignut mužu.

Zamenik Osnovnog janvog tužioca u Novom Pazaru rekao je da se istraga o rušenju spomenika vodi nesmanjenim intenzitetom, ali da još uvek nema rezultata. On je demantoavo I pisanja pojedinih portala koji su preneli da su spomenike rušili I.M. I N.M., isričući da će javnost na vreme biti obaveštena o hapšenju vandala.

U redakciju televizije Novi Pazar stiglo je I saopštenje porodice čiji su članovi na pojedinim portalima pomenuti kao vinovnici ovog čina. U njemu izmedju ostalog stoji da je neistina das u članovi ove porodice umešani u ovaj izgred te da pomenuta porodica strahuje od mogućih posledica zbog dovođenja u vezu sa ovim činom.

 

 

Podeli