Društvo

Biševac: Od sutra obnova nišana o trošku grada

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac najavio je da će već sutra početi obnova porušenih nišana (nadgrobnih spomenika) na groblju Gazilar u tom gradu.

 

„Odlučilo smo da Gradska uprava pomogne porodicama koje je ovaj strašan prizor jutros zatekao kada su krenuli da zijare (posete) mezare (grobove) svojih najmilijih. Radovi na obnovi počeće odmah, a finansiraće ih lokalna samouprava“, kazao je Biševac za RTV Novi Pazar.

On je ranije danas oštro osudio rušenje spomenika na groblju Gazilar istakavši da je to vandalski čin.

“Ovaj događaj zatekao nas je u neverici i izazvao tugu zbog počinjenog bezumlja. Ovaj vandalski čin najjače osuđujemo i saosećamo sa sugrađanjma koju su na današnji praznik morali da se suoče sa porušenim mezarima svojih najmilijih”, rekao je Biševac. 

Napomenuo je da je od policije i tužilaštva dobijeno uveravanje da će krivci u najkraćem roku biti privedeni pravdi.

Nepoznаte osobe porušile su na desetine nаdgrobnih spomenikа kod ulаzа nа groblje Gаzilаr u Novom Pаzаru.

Tačan broj porušenih spomenika nije poznat – MUP u svom saopštenju navodi 29, a zamenik osnovnog javnog tužioca u Novom Pazaru Jovan Milanović kaže da ih je bilo 34.

Kako je saopšteno, policiji u Novom Pаzаru jutros je prijаvljeno dа su u noći izmedju 4. i 5. julа, nepoznаte osobe porušile 29 nаdgrobnih spomenikа kod ulаzа nа groblje Gаzilаr u Ulici Rudjerа Boškovićа u Novom Pаzаru.

Uviđаj su izvršili pripаdnici policije i zаmenik osnovnog jаvnog tužiocа, a policijа intenzivno rаdi nа pronаlаženju izvršilаcа, navodi se u saopštenju policije.

Informer, pozivajući se na izvore bliske istrazi, objavio je da su zahvaljujući snimcima sa video nadzoram vandali identifikovani i da se očekuje da uskoro će biti uhapšeni.

Porušene spomenike u blizini ulaza u groblje zatekli su muslimani koji su, posle prve jutarnje molitve – Bajram namaza, došli da obiđu grobove svojih rođaka i pomole se povodom Bajrama, jednog od dva najznačajnija praznika u islamu. 

Muslimani danas proslavljaju najsvetiji praznik – Ramazanski bajram. Običaj je da se nakon jutarnjeg namaza (molitve) obiđu mezari preminile rodbine i izuči se dova (molitva) za pokoj duše.

Z. M.

Podeli