Društvo

Četvoro gimnazijalaca zaraženo tuberkulozom

Četvoro učenika trećeg razreda novopazarske Gimnazije obolelo je od tuberkuloze u poslednjih mesec dana. Najpre je kod troje učenika istog odeljenja krajem maja dijagnostikovana tuberkuloza i oni su poslati na lečenje gde se I dalje nalaze, da bi u četvrtak 16.juna još kod jednog dečaka, iz drugog odeljenja trećeg razreda takođe dijagnostikovana ova bolest. I direktor Gimnazije Nermin Dražanin i lekari Opšte bolnice u Novom Pazaru i Zavoda za javno zdravlje tvrde da mesta panici nema, i apeluju na roditelje i đake da pažljivo prate uputstva lekara.

 

Zbog alarmantne situacije u novopazarskoj Gimnaziji, o kojoj govori I slika đaka sa maskama na licima, održan je roditeljski sastanak kome su prisustvovali I lekari novopazarske Opšte bolnice i Zavoda za  Javno zdravlje, a na kome su dogovoreni dalji koraci u rešavanju ovog problema. Odlučeno je da budu pregledani svi đaci iz svih odeljenja treće godine, a da početkom naredne školske godine budu pregledani I đaci ostalih godina.

Prema rečima direktora Gimnazije Nermina Dražanina, škola je, nakon dijagnostikovanja prvih slučajeva, poslala sve učenike I nastavnike koji su bili u kontaktu sa zaraženim đacima na preglede.

“Rezultati su tada pokazali da više niko nije zaražen. Pojavio se u četvrtak još jedan učenik koji je zaražen I mi smo odmah reagovali sazivanjem roditeljskog sastanka I obaveštavanjem nadležnih zdravstvenih službi, ali I Školske uprave Novi Pazar. Škola je donela odluku da, pošto je kraj školske godine, oni đaci koji imaju zaključene ocene, ne dolaze više na časove. Na taj način ćemo smanjiti broj učenika koji bi mogli da budu izloženi eventualnoj zarazi” – istakao je Dražanin.

Načelnica odeljenja za plućne bolesti Opšte bolnice u Novom Pazaru dr Hedija Alibašić istakla je da pojava četiri đaka sa tuberkulozom nije ništa “strašno” , jer je činjenica da poslednjih godina “tuberkuloze u Novom Pazaru ima”.

“Nije dobro što se to desilo učenicima istog odeljenja. Novi Pazar je u vrhu gradova u Srbiji po broju ljudi koji oboljevaju od tuberkuloze. Molim građane da ne dižu paniku i puste stručne službe da rade svoj posao. Tuberkuloza je zarazna bolest i što se pre otkrije lakše će se sprečiti njeno širenje” – istakla je Alibašić.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr Šefadil Spahić rekao je da se godišnje u Novom Pazaru zabeleži 55 novih obolelih od tuberkuloze, a da je za prvih šest meseci zabeleženo novih 25 slučajeva.

Đaci trećeg razreda novopazarske Gimnazije sa kojima smo razgovarali najviše su ljuti na direktora za , koga kažu, da ih nije obavestio o pojavi prvih slučajeva tuberkuloze pre tri nedelje.

“Danas smo saznali celu priču I uplašeni smo, nosimo maske. Trebali su da nam kažu, upozore I upute šta da radimo” – kaže Azra Mujdragić učenica treće godine.

“NIko nam od profesora ništa nije rekao, sve su zataškali od nas. Čujemo da ima dosta naših drugara koji su zaraženi. Uplašeni smo baš. Planiramo da idemo na pregled, ali ja neću više ići u školu ove godine to je sigurno “ – kaže Mejra  Omerović učenica treće godine, odeljenja u kome nema zaraženih.

Roditelje dece koja idu u treći razred novopazarske Gimnazije nisu hteli da pričaju pred kamerama ali su prokomentarisali da su ljuti na školu što je “htela da prikrije istinu o tuberkulozi”.

“ Uplašeni smo ali šta da se radi.  Moja deca za sad nemaju simptome, nadam se da će tako I ostati. Ne mogu samo da verujem da je u 21.veku tuberkuloze još prisutna” – rekla je Samiha Brinčević majka dečaka koji ide u treći razred Gimnazije. 

Katarina Radović

 

 

 

Podeli