Društvo

Kačar: Postupak BNV u suprotnosti sa demokratskom praksom

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda izražava najdublju zabrinutost zbog  skandalozanog  postupka uposlenih u  Bošnjačkom nacionalnom vijeću, koji juče nisu dozvolili ekipi RTV Novi Pazar da uđe u prostorije ovog saveta i prati susret predsednika BNV Sulejmana Ugljanina sa 16 zamenika ambasadora zemalja članica EU, koji su se nalazili u trodnevnoj poseti opštinama u jugozapasdnoj Srbiji.

 

„Zabrinjava činjenica, posebno jer je ovo samo jedno u nizu onemogućavanja novinara da rade svoj posao i informišu javnost. Podsećamo i na ranije napade na novinarske ekipe, na česta uništavanja emisione opreme, pretnje, fizičke i verbalne napade na medijske radnike, koji su nažalost poslednjih godina postali veoma učestali u ovom kraju“, navodi se u saopštenju.

Predsednica Sandžačkog odbora Semiha Kačar podseća da je postupak ove institucije u suprotnosti  sa demokratskom praksom.

“Ono što se desilo je za svaku  osudu. Činjenica da umesto osiguraju  novinaru pristup događaju, novinarsku ekipu izbacuju iz ureda Vijeća i onemogućavaju novinara u obavljanju profesionalnih dužnosti je skandal. Bojkot jednog medija predstavlja diskriminaciju medija i kršenje Zakona”, navodi ova ugleda NVO.

Sandžački odbor zahteva od  predsednika Vijeća  Sulejmana Ugljanina da osigura normalne uslove za rad svim novinarima i medijima u skladu sa međunarodnim standardima  prava na slobodan i dostojanstven rad.

Novinaru Radio televizije Novi Pazar Arminu Šaljuću i snimatelju Hajrudinu Ličini bez ikakvog objašnjenja služba Bošnjačkog nacionalnog vijeća juče je zabranila ulazak na sastanak i praćenje posete stranih diplomata, na koji je RTV Novi Pazar uredno pozvana.

Odmah su Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazili protest.

Direktor RTV Novi Pazar Denis Mavrić kaže da Ugljanin zaboravlja da nije urednik tog medija, već samo funkcioner čije izjave i stavove prenosimo i podseća da predsednik BNV kao predsednik opštine Novi Pazar “ne samo da je uređivao program na lokalnom mediju, već se ovako bahato ponašao prema novinarima izbacujući ih iz zgrade lokalne samouprave”.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt izjavio je ranije da je zabrinut što novinarima RTV Novi Pazar nije omogućen ulaz i izveštavanje sa sastanka u Bošnjačkom nacionalnom vijeću i istakao da takva praksa nije prihvatljiva.

“Zabrinut sam što tim novinarima nije bilo dozvoljeno da rade svoj posao. Novinari bi trebalo da rade svoj posao, baš kao što ga vi radite. Vladavina prava i sloboda medija deo su poglavlja 23 i takva praksa nije nešto što je prihvatljivo”, rekao je Benedikt novinarima.

Podeli