Društvo

Hajrović: Dvojica notara uspešno rade

Pravilnikom Ministarstva pravde Republike Srbije za Novi Pazar propisana su četiri javna beležnička mesta. U praksi, taj posao u ovom gradu, za sada uspešno obavljaju dva javna beležnika, jer, prema rečima jednog od njih, Hafiza Hajrovića, još uvek nisu implementirane sve zakonske nadležnosti ove, u našoj zemlji, relativno nove pravne profesije.

Javni beležnik je pravnik koji obavlja službu od javnog poverenja i na osnovnu javnih ovlašćenja prihvata od stranaka izjavu volje, daje joj potrebnu pisanu pravnu formu i o tome izdaje odgovarajuće isprave koje imaju karakter javne isprave. Njemu prevashodno treba da se obrate svi oni koji žele da sastave, ili overe ugovor o raspolaganju nepokretnostima.

– S obzirom da još uvek nisu implementirane sve zakonske nadležnosti javnog beležnika, umesto propisana četiri u Novom Pazaru taj posao za sada uspešno obavljaju dvojica notara – objašnjava javni beležnik iz Novog Pazara, Hafiz Hajrović.  

Javno beležništvo u Srbiji počelo je sa radom 1. septembra 2014.godine. Punim preuzimanjem zakonskih nadležnosti, očekuje se da će notarstvo dodatno rasteretiti rad sudova u našoj zemlji.

S. Lj.

Podeli