Društvo

Dan Evrope u Biblioteci

Narodna biblioteka ”Dositej Obradović” obilježila je 9. maj, Dan Evrope tematskim mini izložbama po odeljenjima te ustanove. Biblioteka se tako svrstala u red brojnih drugih ustanova kulture, koje tradicionalno obilježavaju taj dan.

Na odjeljenju za odrasle predstavljeni su evropski književnici i pisci, a na zavičajnom lokalni autori i njihova djela. Spoj tradicije i evropskih vrijednosti, doprinos je Narodne biblioteke “Dositej Obradović” Danu Evrope.

Biblioteka se tako pridružuje porodici javnih i kulturnih ustanova širom svijeta, koje na prigodan način daju svoj doprinos u obilježavanju najznačajnijeg dana kontinenta na kome i mi živimo.

Dan Evrope, 9.maj obilježava se u spomen na 9.maj 1950.godine, kada je tadašnji francuski predsjednik Vlade, Robert Šuman, u svojoj deklaraciji izložio koncept ujedinjenog kontinenta.  To je poslužilo kao osnova za formiranje Evropske zajednice za ugalj i čelik, koja je postepeno prerasla u današnju Evropsku uniju. Ovom manifestacijom, Novi Pazar još jednom je pokazao da može da bude dio zajednice evropskih gradova.

 

A.N

Podeli