Društvo

Vreme je za letnje gume

Po zakonu zimski pneumatici na automobilima obavezni su od 1. novembra pa sve do 1. aprila naredne godine. Bez obzira na ovu obavezu vozači se prema vremenskim uslovima opredeljuju za zamenu, pa je to ponekad period i od oktobra do polovine aprila naredne godine. Ovih dana vulkanizeri imaju pune ruke posla.

 

Strogo pravilo i tačan datum kada to treba uraditi ne postoji. Poznato je da se zimske gume montiraju obično u oktobru, po Zakonu od 1. novembra, kada temperature padnu ispod +7 Cº. Isto pravilo važi i u obrnutom smeru, u proleće, kada prosečne dnevne temperature prelaze +7 Cº, vreme je za letnje gume.

Ipak, mart je veoma ćudljiv mesec pa su temperature konstantno bile ispod +7 Cº. Pravo vreme za zamenu guma je upravo ovih dana- početak aprila. Zakonska obaveza je 1. april.

Mnogi su već naučili da je bolje imati dva seta guma, zimski i letnji. Kada su gume montirane na felne zamena je brza i jednostavna, možete to uraditi i sami, mada vulkanizeri to rade brže i ne naplaćuju mnogo. Zato je ovih dana gužva kod majstora.

Ne treba smetnuti s uma da su zimske gume konstruisane za zimske uslove, da bolje prianjaju na snegu i ledu, imaju mnogo više sitnih lamela, mekše su, a to znači da na višoj temperaturi neće dugo trajati.

Zimske gume imaju veći otpor kotrljanja na suvim, toplim putevima što skraćuje njihov životni vek, a sa povećanjem temperature gube prianjanje. Rešenje je, možda, u punjenju guma azotom koji reguliše temperaturu ali mnogi vozači nisu ni čuli za takvu mogućnost.

Pouzdano znamo da to rade vulkanizeri i u Novom Pazaru, a cena je 100 dinara po jednom pneumatiku.

D. J.

Podeli