Politika

Turske lutkarske predstave oduševile mališane

Glumačka ekipa iz turskog udruženja Mustek održala je lutkarske predstave za predškolce u vrtiću Mladost i za učenike škole Ćamil Sijarić. Mališani su imali priliku da se, kroz zanimljive igrokaze, muziku, zanimljive nastupe upoznaju sa turskim folklorom, da vide nobične kostime, al i da se zabave uz mađioničarske nastupe.

Neobična predstava nosi naziv “Kulturni susreti” i kroz  plesove i muziku lutaka prikazuje ljude iz različitih krajeva turske kao i njihove običaje. Performansi glumaca vrlo brzo su  izazvali dobro raspoloženje kod mališana al i njihovih vaspitača u novopazarskom vrtiću Mladost.  Predstavni Agnecije Tika, koji su sa Turskim Kulturnim centrom i Kulturnim centrom Novi Pazar, organizatori ovog događaja kažu da glumci iz udurženja Mustak nastupaju u različitim evropskim gradovima i uvijek naiđu na oduševljenje pogotovu mališana.

“U saradnji sa Kulturnim centrom Novog Pazara i Turskim kulturnim centrom, predstavili smo našu kulturu, odnosno folklore republike Turske, kulturu različitih krajeva, ali i naše karakteristične priče Hadživat i Karađoz. Naš cilj je da se kroz sve kulturne događaje ojačaju veze i uspostavlja bliskost dvije drzave, ” rekao je koordinator u Agenciji TIKA, Mehmet Bajrak.

Iako svi glumci govore turskim jezikom, mališani su veoma dobro razumjeli gestikulaciju, pokrete i kompletnu interaktivnu komunikaciju glumaca. Neki od mališana su čak asistirali tokom  nastupima mađioničara. Nakon predstave mališani su imali prilku da probaju poseban turski slatkiš, takozvani. tradicionalnu osmansku pastu u različitim bojama.  Sličan nastup oduševio je i osnovce škole Ćamil Sijarić.  

Ova glumačka trupa intenzivno realizuje predstave već dvije gdoine u različitim evropskim gradovima i do sada je imala preko šest stotina nastupa.

A. Š.

Podeli