Vesti

Jovanović: Presuda Karadžiću nedovoljna satisfakcija za porodice žrtava

Presude Radovanu Karadžiću predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je kao nedovoljnu satisfakciju za porodice žrava.

“Presudu Karadžiću sam saslušao sa osećajem stida, ali i nade da će sa srpskog naroda, u Srbiji i Bosni i Hercegovini, skinuti teret kolektivne krivice”, kazao je Jovanovič.

On je zaključio da o skidanju krivice sa celog naroda za zločine Karadžićeve ratne politike odlučićemo sami, spremnošću da se od tih zločina ogradimo i da osudimo politiku koja je do njih dovela.

“Kazna Radovanu Karadžiću je bar delimična, nedovoljna satisfakcija za porodice žrtava njegove politike i jedan od osnova na kojem možemo graditi nove odnose, politiku pomirenja u celom regionu i pre svega u Bosni i Hercegovini, čiji narodi su od ove politike najviše stradali.”, ocenjuje Jovanović.

On smatra da  ovo nije trenutak za kopanje starih rana, za raspaljivanje starih mržnji i sukoba nego jasna opomena i poziv na odgovornost pred samima sobom, pred prošlim i budućim generacijama.

“Ova presuda je strašan podsetnik na cenu rešavanja problema ratom i jak razlog da vodimo politiku koja će onemogućiti da nam se strašna prošlost ikada više ponovi”, zaključio je Jovanović.

Potsećamo Haški tribunal osudio je danas prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića (71) na 40 godina zatvora. Kriv je za genocid u Srebrenici, opsadu Sarajeva, ubistva, teror i mučenje.

Podeli