Politika

Kulturno nasleđe kao jezgro kulturnog identiteta

”Kulturno nasleđe kao jezgro kulturnog identiteta – ka inkluzivnom očuvanju manjinskih kultura u Republici Srbiji, u Uneskovom sistemu zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa”, bila je tema okruglog stola, koji je održan u Narodnoj biblioteci Dositej Obradović. Događaju su prisustvovali predstavnici institucija kulture i istaknuti pojedinci, a o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa, govorio je prof.dr Miloš Milenković.

Registar nematerijalne kulturne baštine Srbije sadržavaće i elemente bošnjačke kulture. Ovaj sastanak u narodnoj biblioteci je, kako ističe prof.dr Miloš Milenković iz Etnološko-antropološkog društva Srbije, samo deo istraživačkog procesa na putu izrade prvog Inkluzivnog registra kulturnog nasleđa u svetu.

”Pričamo o tome kako smo osmislili da registar nematerijalne kulturne baštine oplemenimo elementima kulturnog nasleđa manjina, tako što ćemo napraviti, prvi na svetu, Inkluzivni registar elemenata kulturnog nasleđa” rekao je predavač, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Miloš Milenković.

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta ”Doprinos očuvanju i afirmaciji kulture Bošnjaka kroz razvoj intersektorske saradnje.

S. Lj.

Podeli