Politika

Nušićev “Analfabeta i dr.” premijerno u subotu

U subotu 19.marta na sceni Kulturnog centra premijerno će biti izvedena predstava “Analfabeta i dr.” po tekstu Branislava Nušića a u adaptaciji i pod rediteljskom palicom novopazarskog glumca, a sada i reditelja Albina Salihovića, u izvođenju glumaca Regionalnog pozorišta. Istog dana, ali u podne, biće premijerno izvedena “Planeta tajni” predstava u izvođenju polaznika škole glume koje predvodi glumac Mitar Beloica. Na ovaj način, duplim premijernim programom, Regionalno pozorište Novi Pazar najavljuje radno i raznovrsno proleće.

Prema rečima debitanta u rediteljskoj ulozi Albina Salihovića, ideja o postavljanju Nušića na repertoar Regionalnog pozorišta dugo se “krčkala” i poklopilo se da je Salihović dobio zeleno svetlo od rukovodstva pozorišta da “postavi” upravo Nušića.

“Uvek se uplašim kad čitam Nušića jer su njegove drame, ali i komedije, odnosno poruke iz njih uvek aktuelne, sve vremenske. Tako će biti i sa Analfabetom i siguran sam da će se mnogi pronaći. Ndam se da ćemo se svi mnogo smejati, ali sam siguran da će biti i onih kojima neće biti do smeha” – rekao je Salihović.

On je istakao da je u ovoj predstavi osim celog Analfabete, ubacio delove iz Nušićeve “Gospođe Ministarke” i njegovog “Dr”-a i očekuje dobru reakciju publike u kojoj će se naći i menadžment nekih od vodećih domaćih pozorišta sa kojima je novopazarski teatar napravio i ugovorio saradnju koja će biti realizovana tokom proleća.

Za kraj aprila očekuje se premijera komada koji se radi u koprodukciji šabačkim i kruševačkim pozorištem, a po motivima drame jednog novopazarskog pisca, dok se u maju može očekivati realizacija saradnje sa Beogradskim dramskim pozorištem.

K.Radović

 

Podeli