Društvo

Početak rešavanja problema radnika FAP

Nakon jučerašnje protestne šetnje radnika Fap-a i sastanka predstavnika štrajkačkog odbora sa Predsednikom opštine i odbornicima Skupštine opštine Priboj, situacija se danas kreće u pozitivnom smeru, kroz zajedničke dogovore o pregovorima u Vladi Srbije po pitanju održivog rešenja za nastavak rada ovog preduzeća u restruktuiranju.

 

Već nekoliko dana proteste radnika Fap-a prate oprečne informacije i loša komunikacija na relaciji radnika i menadzmenta Fap-a, lokalne samouprave i resornog Ministarstva. Tek jučerašnja protestna šetnja radnika gradom do Doma kulture, gde se održavala 29. redovna sednica Skupštine opštine Priboj, donela je prve pomake u pravcu rešavanja nagomilanih problema Fap-a.

Predsednik opštine Lazar Rvović informisao je skupštinu i prisutne predstavnike štrajkača o razgovorima u Vladi Srbije prezentujući planove radne grupe Vlade za Fap, koji će obezbediti neki od održivih modaliteta za funkcionisanje firme i nakon 31. maja, preuzevši obavezu da na zahtev radnika dogovori sastanak u Vladi Srbije sa predstavnicima štrajkačkog odbora Fap-a.

Realizacija ovih dogovora krenula je već danas, kada je lokalna samouprava ugovorila sastanak u Vladi Srbije, a zbor radnika Fap-a doneo odluku o pregovorima.

Prema najavama iz Vlade, radnicima danas treba da usledi isplata prve od zaostalih zarada, dok je sledeća planirana u roku od sedam dana. Odlukom Vlade o overi radnih knjižica i povezivanju radnog staža, biće ispunjen i drugi deo zahteva radnika Fap-a.

 

Irma Poturović

Podeli