Društvo

Pravi program za pravi uzrast

Predstavnici Radio televizije Novi Pazar prisustvovali su skupu na kome su predstavnici medija razgovarali o primeni novog sistema označavanja televizijskih programa neprikladnih za decu. Skup je u Kragujevcu organizovalo Udruženje novinara Srbije zajedno sa Regulatornim telom za elektronske medije i kancelariojom UNICEF-a. Zaključak je da je neophodna sveobuhvatna akcija kako bi se deca  zaštitila od neprimerenih sadržaja.

Cilj ovog skupa je da se pojasne kriterijumi po kojima se programi vrednuju, ali i ukaže na poteškoće prilikom kontrolisanja primene Pravilnika s obzirom da je prošlo skoro godinu dana od donošenja Pravilnika o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga, koji je obavezao medije da u skladu sa propisanom kategorizacijom označavaju program koji nije prikladan za mlađe od 12, 16, odnosno 18 godina i emituju ga u predviđeno vreme.

Reguilatorno telo za elektronske medije, kancelarija UNICEF-a u Srbiji i Udruženje novinara pokrenuli su i TV kampanju ”Pravi program za pravi uzrast”. Oni bi trebalo da vode računa da deca ne gledaju programe koji nisu za njihove oči.

Takvo mišljenje dele i predstavnici UNICEF-a za komunikacije.

Iz Udruženja novinara Srbije ističu da bi profesionalna svest novinara i urednika trebalo da bude oštrija od onoga što propisuje Regulatorno telo za elektronske medije.

I ovo strukovno udruženje smatra da je uloga roditelja velika u sveobuhvatnoj akciji.

U ovoj sveobuhvatnoj akciji mediji i roditelji bi trebalo da budu zajedno, a emiteri koji krše zakon snosiće adekvatne sankcije, rečeno je na skupu.

Senada Kalić

Podeli