Politika

Mak Dizadar kao inspiracija

Dan maternjeg jezika obilježen je i u Centru za decu i mlade “Duga”. Mladi ljubitelji pisane riječi su uz podršku organizatora čitali odabrane stihove iz bošnjačke knjižvnosti, ali su se mugle čuti i odabrane svadalinke, a sve to u posebno pripremljenom ambijentu za ovu priliku.

 

Inspiracija za ovo veče poezije bili su stihovi čuvenog Maka Dizdara koji je, mnoge pjesme posvetio samom izrazu, slovu, značenju i pisanju. U uvodnom dijelu organizatori su upoznali prisutne sa nastankom i ravojem bosankog jezika i ukazali na brojne pisane spomenike koji svjedoče o jeziku, od Povelje Kulina Bana preko bošnjačke narodne pjeme, do stihova istaknutih autora Maka Dizdara, Muhameda Abdagića, Abdullaha Sidrana, Džemaludina Latića. Stihove su su čitale Amina Suljović, Vildana Nuković i Rijalda Halilović. Jezik, lirska struktura, metrika prisutna je i u svedalinki kao nezaobilaznom segnmentu bošnjačke kulture.

Tokom ove večeri poezije istkanut je stav „da kadi osim sevdalinke ništa nije drugo ne bi bilo stvoreno, ona bi bila dovoljna za zatupljenost bošnjačke kulture u antologijam svjetske muzičko-književne baštine.“

 A.Š.

Podeli