Politika

Primjer brige o precima

U Narodnoj biblioteci Dositej Obradović promovisana je monografija „Bratstvo Ličina“ autora Fehima i Rifata Ličine. Knjiga predstavlja ilustrovani rodoslov ove velike porodice i pruža zanimljive podatke o nastanku i povijesti Ličina ali i najznačajnijim ličnostima sa ovim prezimenom, koje žive u svim državam bivše Jugoslavije ali i u Evropi ,Americi i Australiji.

 

O knjizi su, osima autora, govorili i profesor Sait Kačapor i književnica Bisera Suljić Boškailo. Tokom promocije ove neuobičajene monografije više puta je istaknuto da ona predstavlja dobar primjer, kako se na pravi način brine o svom rodoslovu, o rođacima i precima, a samim tim i o jednoj važnoj vrsti kulturnog nasleđa.

Autori knjige, Fehim i Rifat Ličina, uložili su veliki trud da, kako kažu pronađu, zabilježe i povežu, sve ličine i njihovo porijeklo. Na tom putu istraživali su različite spise, usmena i pismena predanja, obišli hitorijeske arhive nekoliko država, posegnuli čak i za DNK analizom i u porodično stablo uvrstili oko 10 000 osoba.

Autori su čak osmislili informatički program koji im je omogućio da sve podatke sistematizuju i obuhvate ne samo Ličine već i mnoge porodice, familije i plemena koja su u različitim istorijskim okolnostima promijenila prezime. Promociji je prisustvovao veliki broj ljudi iz javnog i kulturnog zivota.

Podeli