Vesti

Ljajić: Srbija treba izručiti Šešelja

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da formalno-pravno, Srbija treba da izruči Vojislava Šešelja u Haški tribunal.

On je naveo da to proizlazi iz člana 29. Statuta Haškog tribunala, ali i da postoji odredba u Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom koja navodi pod kojim uslovima Srbija može da izruči svoje državljane.

“Do 15. marta ćemo imati mogućnost da ukažemo na sve nelogičnosti koje su pratile ovaj predmet. Dugo se bavim odnosom sa Haškim tribunalom i ovo je prvi slučaj gde Srbija ničime nije doprinela da se dođe u ovakav ćorsokak. Sve što je Hag radio, radio je pogrešno, od toga da Šešelj 12 godina bude u pritvoru bez presude, preko puštanja na slobodu bez ikakvih uslova, pa zahteva da se vrati i naprasnog zakazivanja izricanja presude“, rekao je Ljajić.

Ponavlja da od Srbije Haški tribunal nikada nije tražio garancije, niti je Šešelj hteo da dobije garancije Vlade Srbije. “Mi smo dobili pismo Haškog tribunala, u odgovoru smo istakli da ćemo dati garancije ukoliko je Šešelj saglasan i ukoliko Šešelj prihvata uslove koji su važili za sve optužene do tada. Ovaj slučaj je svakako presedan, Šešelj je u pravu kada kaže da je izbačen iz Haškog tribunala, a na naše pismo niko nije reagovao, pismo nije ni stiglo, a oni su ga pustili na slobodu“, dodaje Ljajić.

Kaže da je postojao samo jedan uslov. “Jedini uslov je bio da Šešelju ne izdajemo pasoš, nikakvi drugi uslovi nisu postojali. U odluci piše da Haški tribunal očekuje da se Šešelj vrati na izricanje presude, dakle da se dobrovoljno vrati. Što se tiče naših obaveza, tu postoje različita pravna mišljenja. U Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom stoji pod kojim uslovima se Srbi izručuju, za dela teških ratnih zločina, zločinačkog udruživanja… U članu 29. Statuta Haškog tribunala stoji da je svaka država obavezna da postupi po nalogu koje izdaje Sudsko veće Haškog tribunala. Čisto formalno pravno, mi treba da izručimo Šešelja“, objasnio je Ljajić.

Takođe, postavlja se pitanje da li će Haški tribunal imati razumevanja za aktuelni trenutak u Srbiji.Kaže da je postojao samo jedan uslov. “Jedini uslov je bio da Šešelju ne izdajemo pasoš, nikakvi drugi uslovi nisu postojali. U odluci piše da Haški tribunal očekuje da se Šešelj vrati na izricanje presude, dakle da se dobrovoljno vrati. Što se tiče naših obaveza, tu postoje različita pravna mišljenja. U Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom stoji pod kojim uslovima se Srbi izručuju, za dela teških ratnih zločina, zločinačkog udruživanja… U članu 29. Statuta Haškog tribunala stoji da je svaka država obavezna da postupi po nalogu koje izdaje Sudsko veće Haškog tribunala. Čisto formalno pravno, mi treba da izručimo Šešelja“, objasnio je Ljajić.

Takođe, postavlja se pitanje da li će Haški tribunal imati razumevanja za aktuelni trenutak u Srbiji.

“Ne znamo da li će imati razumevanja, do sada nisu imali ni za šta, odnosno za veoma malo toga. Činjenica je da se sve pogodilo, namerno ili slučajno, ne ulazim u to, ali 20 dana pre izbora tražite da se izruči akter vanrednih parlamentarnih izbora. Čisto politički, kako bi mogli da objasne da to nije uplitanje u politički izborni proces? Ne želim da ulazim u to da li je namerno ili slučajno, ako pitate stotinu građana, 99 će vam reći da je ovo političko, a ne pravno pitanje“, dodao je Ljajić.

Kao problem se postavlja i zahtev da u Hag bude prebačeno troje funkcionera Srpske radikalne stranke, kojima se na teret stavlja uticanje na svedoke u slučaju Šešelj. “Razmatramo rešavanje tog slučaja. Nikada nijedan funkcioner Republike Srbije nije rekao da Srbija ne želi da izvrši svoje obaveze i da ne poštuje svoje zakone, ali moramo da imamo u vidu celinu ovog problema“, rekao je Ljajić.

Haški tribunal bi mogao da podnese žalbu Savetu bezbednosti UN, a Ljajić kaže da to ne bi bio prvi put. “Mi smo glavni deo saradnje završili, izručili smo 45 najviših državnih funkcionera, nijedna država nije ostvarila taj stepen saradnje. Trajalo je dugo, možda i previše, bilo je problema, ali je Srbija svoje obaveze prema Haškom tribunalu ispunila“, zaključio je Ljajić.

Izvor: B92

Podeli