Društvo

Slab odziv za sistematski pregled

U Dečijem dispanzeru primetan je jako slab odziv roditelja koji su u obavezi da dodvedu djecu na sistematski pregled neophodan za polazak mališana u prvi razred osnovene škole.

Predstavnici ove zdravstvene ustanove naglašavaju da je period obavaljanja sistematskih pregleda ograničen i da roditelji ne smeju čekati poslednji trenutak da dovedu svoje mališane i obave ovu važnu proveru opšteg zdravlja.

Načelnica Dečijeg dispanzera u Novom Pazaru,  Vesna Despotović, kaže da je sistematski pregled veoma važan, ne samo zbog toga što predstavlja uslov da mališani pođu u školu, već što je jedna neophodna provera opšteg zdravlja, a koja treba  biti prioritet svakom roditelju.

Iako je period predviđen za preglede počeo 28 . januara do sada je pregledano 155. dece, od ukupno 1500 kolkoko treba da prođe pregled. Riječ je mališanima koji su rođeni između 1. marta 2009. I 28. marta 2010. godine.

Takođe iz Dečijeg dispanzera pozivaju i roditelje školske djece koja su idu u prvi, treći, peti i sedmi razred osnovene škole, a koja su obavezi da kod kod izabranog prođu ovaj pregled.

 

Armin Šaljić

Podeli