Društvo

Sahranjen mladi naučnik s korenima iz Pazara dr Filip Brković

Koliko je čovek za života vredeo, najrečitiji odgovor stigne kada iz života odlazi. Više stotina ljudi, u nemerljivom bolu, u sredu je na beogradskom groblju Orlovača, u večnost ispratilo mladog Filipa Brkovića, kome je iznenadna i kratka bolest presekla brojne planove i snove.

 

Iza njegovog fizičkog odlaska ostale su poruke – lekcije o uzvišenom idealu, ljudskoj dobroti, požrtvovanosti da napreduje u nauci, posvećenosti porodici, ljubavi prema roditeljima, prijateljima i svima koje je voleo i grlio kud god je polazio i odakle god da se vraćao.

O Filipu Brkoviću tako su govorili njegovi rođaci i prijatelji, ali i prijatelji i kolege njegovih roditelja Jelene i Iva, supruge Katarine i sestre Dijane. Tu su bili i predstavnici Univerziteta u Briselu, na kom je doktorirao.

U odavno neviđenoj povorci koja ga je ispratila bili su i Filipovi profesori sa beogradskog Fakulteta političkih nauka, na kom je bio najmlađi diplomac u istoriji ove prestižne ustanove, nastavnici iz njegove Treće beogradske gimnazije i Osnovne škole “Ribnikar”.

Nakon kraće i teške bolesti, u Briselu je 29. januara u tridesetoj godini preminuo dr Filip Brković, objavljeno je na sajtu Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, na kome je Filip završio osnovne studije u rekordnom roku, za tri godine, a nakon toga i master studije iz političke analize i menadžmenta.

Ova vest tužno je odjeknula Novim Pazarom, jer su mnogi poznavali njegove roditelje, koji su u ovom gradu živeli do osamdesete godine. Filipov otac, Ivo Brković osnovnu školu i gimnaziju završio je u Novom Pazaru, sa generacijom 1959. godište. Mnogi se sećaju sa poštovanjem i Filipovog dede Mila Brkovića dugogodišnjeg direktora Tehničke škole u Novom Pazaru i bake Olge, koja je kao učiteljica osnovne škole “28.novembar” ispratila brojne generacije đaka. Filipov otac Ivo Brković isticao se izuzetnim muzičkim talentom kao član nekada najboljeg omladinskog hora iz Novog Pazaru, po kome se širom stare Jugoslavije proneo najlepši glas o Novom Pazaru. Među prvim rok bendovima u gradu je grupa TNT čiji je osnivač upravo Ivo sa svojim drugarima iz Gimnazije. Povodom smrti mladog genija svetskih razmera, čiji je život i naučni uzlet prerano zaustavljen, porodici Brković pristigli su brojni izrazi saučešća i od njihovih nekadašnjih sugrađana iz Novog Pazara

Tokom 2007. Godine dr Filip Brković bio je mlađi saradnik na predmetu Istorija političkih teorija na FPN-u. Bio je dugogodišnji aktivista civilnog društva i jedan od osnivača Studentskog parlamenta Fakulteta političkih nauka i njegov prvi predsednik.

Kao stipendista britanske vlade usavršavao se na Univerzitetu Kembridž, gde je završio master iz studija razvoja. Doktorirao je na Univerzitetu Vorik i Univerzitetu Libre u Briselu (gde je radio kao predavač i istraživač) na temu „Uključivanje srednje razvijenih ekonomija u ’Fer trejd’ sistem – Studija slučaja: Srbija”. Ovaj rad su članovi komisije prepoznali kao vodič i udžbenik za Srbiju i druge zemlje da postanu aktivniji članovi globalnog „Fer trejd” pokreta,  koji promoviše društveno odgovorno ponašanje u trgovini sa proizvođačima iz siromašnijih sredina i zemalja, zasnovano na dijalogu, poštovanju i transparentnosti sa ciljem da se poveća obostrana korist u međunarodnoj trgovini.

Filip je iza sebe je ostavio suprugu Katarinu i sina Mihaila. Njegov odlazak je nemerljiv gubitak za porodicu, kolege i akademsku zajednicu u Srbiji.

Podeli