Društvo

Dijalog kafe o pravima migranata

”Ljudska prava migranata”, bila je tema današnje sesije u kojoj su, putem video konferencije učestvovali predstavnici novopazarskog i dijalog kafeaa iz Lisabona i Rio de Žaneira. Na Međunarodni dan ljudskih prava, ovo je bila još jedna prilika za iskazivanje međusobnog razumevanja i poštovanja različitosti kroz međukulturalni dijalog.

 

Na Međunarodni dan ljudskih prava i s obzirom na aktuelne probleme migranata, tema dnašnje sesije, ”Ljudska prava migranata”, između novopazarskog i dijalog kafea iz Lisabona i Rio de Žaneira, prosto se sama nametnula.

”Mi smo izabrali temu problema migranata, jer smatramo da je to obeležilo ovu godinu i da su prava migranata u nekim sličajevima povređena i da određene zemlje ne postupaju prema njima kako treba. Želeli smo da u ovom dijalog kafeu razgovaramo o tome sa centrima u Lisabonu i Rio de Žaneiru”, tekao je moderator ove sesije, ispred Udruženja za UN Srbije Aleksandar Bojić.

O ljudskim pravima migranata iz Novog Pazara su govorili predstavnici Sandžačkog odbora za ljudska prava, sjeničke Kancelarije za mlade i predstavnik Kabineta gradonačelnika Novog Pazara, Vahidin Melajac. On je ocenio da je svaki vid razmene mišljenja dobrodošao, s obzirom da je, kako je istakao, Novi Pazar u neposrednom kontaktu sa migrantima i da se trudi da im pomogne u rešavanju problema.

”U centru Duga do sada je ralizovano 20 različitih sesija i moram da istaknem da je dijalog kafe Novi Pazar jedan od najaktivnijih u okviru mreže”, rekla je direktorka Centra za decu i mlade ”Duga” Fatima Durović. Ona je istakla da je dosadašnjim iskustvom  potvrđena vrednost i suština koncepta dijalog kafea, čiji će plan za narednu godinu, kako je najavila, biti još ambiciozniji.

Dijalog kafe u Novom Pazaru otvoren je sredinom aprila u okviru programa ”Unapređenje ljudske sigurnosti u Jugozapadnoj Srbiji”, koji je ralizovalo Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije, sredstvima vlade Turske i Japana. Tokom naredne godine planira se otvaranje dijalog kafea u Beogradu i Subotici, što će doprineti unapređenju dijaloga unutar nacionalne mreže.

S.Lj.

Podeli