Vesti

Saradnja sa USAID programom bitna za razvoj privrede

“Novopazarski namještajci mogu da budu konkurentni na Evropskom i svjetskom tržištu u proizvodnji namještaja od punog drveta. Oni u bliskoj budućnosti svoju djelatnost zbog izvoza, veće prodaje i otvaranja novih radnih mjesta moraju usmjeriti ka tome”,smatraju stručnjaci, a rekao je gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović nakon današnjeg sastanka sa direktorom USAID-ovog projekta održivog lokalnog razvoja Hauardom Ockmanom.

 

Ponovni boravak direktora USAID-ovog projekta održivog lokalnog razvoja Hauarda Ockmana u Novom Pazaru, i njegova dosadašnja saradnja sa gradonačelnikom dr Mehom Mahmutovićem donjeli su nove veoma povoljne vijesti. U danima održavanja sajma namještaja u Beogradu će se održati i okrugli sto, gdje će objašnjava Mahmutović biti iznjet modul kako da naši namještajci postanu konkuretniji i povećaju izvoz i proizvodnju. Doasadašnja saradnja je na zavidnom nivou, i realizovan je niz projekata.

Iz Projekta održivog lokalnog razvoja proizašli su brojni rezultat kada je Novi Pazar u pitanju. I uspjeh današnjeg sastanka će kroz predstojeća dva mjeseca biti svima vidljiv.

“Razgovarali smo o dva karakteristična sektora za Novi Pazar, o proizvodnji namještaja i džinsa. Želja nam je da naše djelovanje doprinese poboljšanju i razvoju tog sektora i otvaranju novih tržišta. U predhodnim godinama angažovali smo eksperte iz industrije namještaja, proizvodnje obuće i tekstila čiji je zadatak bio da vaše proivođače usmjere ka putevima izvoza. Proizvodi od punog drveta imaju veliki potencijal za izvoz u Evropu i svijet. U novembru ćemo na sajmu predstaviti analize koje govore o područijima bogatim šumama, kakav je i region oko Novog Pazara kao glavni centar, koji ima potencijala”, rekao je Ockman.

Na vidiku je i rješenje problema koji godinama muči tekstilnu industriju u Novom Pazaru, a to je nepostojanje kolektora za prečišćavanje otpadnih voda. Mašina će stići u Novi Pazar uvjeravaju sagovornici čija je želja da ova industrija, nastavi sa kvalitetnim radom, ali bez zagađivanja voda. Pomenutom mašinom biće ispoštovani standardi koji se traže, a to automatski znači veću konkurentnost, povećanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

“Opremanje postrojenja sa najnovijom tehnologijom koja štiti životnu sredinu omogućiće proizvođačima džinsa da svoj proizvod finiširaju na najsavremeniji način, i da tako dobiju bolji i moderniji proizvod koji će siguran sam po kvalitetu biti konkurentan . Isporuka i instalacija desiće se u decembru. Proizvedena je u Americi i Njemačkoj i ona čeka na isporuku”, dodao je Ockman.

Mašinu će naši proizvođači moći da koriste za pripremu kolekcija za narednu sezonu proleće/leto. Kolektor štiti životnu sredinu od zagađenja, a primjenjujući tu tehnologiju proizvođači će lako doći do raznih sertifikata koji će doprinjeti izvozu i prodaji njihovih proizvoda.

A.Nićiforović

Podeli