Društvo

Od ponedeljka zujalice i dodatna ogledala

Od 25.oktobra auto-škole u Srbiji moraće u vozilima za obuku da instaliraju posebne senzore koji registruju aktivnost instruktora na polaganju. Vozila će takođe biti opremljena dodatnim setom retrovizora za instruktore.

 

Ako instruktor na polaganju, u želji da pomogne kandidatu, pritisne bilo koju komandu oglasiće se zvučni signal i upaliti lampica u plavoj ili crvenoj boji. To je svrha najnovijeg pravilnika koji reguliše ovu oblast i koji stupa na snagu 25. oktobra. Pored ovih signalizatora auto-škole će na vozila morati da ugrade i posebne retrovizore za kontrolu saobraćaja iz instruktorskog sedišta.

U Novom Pazaru nema majstora za ugradnju pomenutih signalizatora pa se u auto-školama snalaze u susednim gradovima. Vozilo je čitavog dana isključeno sa obuke, a put i ugradnja su dodatni trošak. Kad bi bar sve te mere dale rezultat i uticale na kvalitet obuke.

Sledeći važan datum za auto-škole je 1. januar iduće godine kada na snagu stupa odredba po kojoj sve učionice teorijske nastave moraju biti opremljene kompjuterima i video nadzorom.(D.J.)

Podeli